Izvor: Blic, 22.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Supa za gladan mozak

Supa za gladan mozak

Trave leče većinu bolesti, a lečenje travama je jeftiniji i delotovrniji način od metoda tradicionalne medicine kažu mnogi medicinski straučnjaci. Problem je što na planeti postoji više od 300 000 biljnih vrsta i što čovek malo zna o tome koje trave su melem za koju bolest; čak ni najiskusniji travari ne poznaju više od 1000 do 2000 trava. Knjiga 'Zelena apoteka' dr Džejmsa A. Djuka (Narodna knjiga, Beograd) postala je svetski bestseler upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po tome što prenosi iskustvo lečenja travama najpoznatijeg svetskog stručnjaka za lekovito bilje. Ona objašnjava kako da prepoznamo medicinske biljke u 'korovu' oko nas i donosi brojne recepte, preporuke i uputstva na koji način i kojim biljkama možemo lečiti bolesti koje svakodnevno napadaju čovečanstvo na kraju XX veka; i posebno one bolesti čije lečenje je preskupo ili pred kojima je naučna medicina nemoćna.

Donosimo nekoliko nastavaka koji sažeto objašnjavaju šta sve sadrži 'zelena apoteka' i kako da koristimo lekove koje nam je sama priroda stavila na raspolaganje.

Ruzmarin ima dugu istoriju kao biljka koja povećava pamćenje, tako da je poznat kao biljka sećanja. Mislim da bi šampon od ruzmarina, čaj od ruzmarina i ruzmarin u vodi za kupanje povoljno delovali na Alchajmerovu bolest slično takrinu ili huperzinu.

Dobra stvar u vezi s ovom preporukom jeste da je bezbedno i prijatno upotrebljavati ruzmarin u svim ovim oblicima. Ako grešim, onda ima malo ili nimalo štete. A ako sam u pravu, sve je na dobitku:

Od ruzmarinovih jedinjenja koja usporavaju poremećaj acetil-holina, nekoliko, ako ne sva, mogu da se apsorbuju kroz kožu, a neka verovatno prelaze branu krv-mozak. Prema tome, redovno korišćenje šampona od ruzmarina moglo bi da, shvatljivo, pomogne u očuvanju acetil-holina u mozgu baš kao što to čini i takrin. Možete da kupite komercijalni biljni šampon koji sadrži ruzmarin, ili možete da napravite sopstveni tako što ćete dodati tinkturu ruzmarina svom omiljenom biljnom šamponu.

Biblijska supa za hranjenje mozga. Ova supa, napravljena u potpunosti od biljaka spomenutih u Bibliji, dobro čini svakom s Alchajmerovom bolešću. Mnogi sastojci su bogati holinom, jedinjenjem za koje mnogi istraživači veruju da je korisno za ljude s ovom bolešću. Sastojci koji se koriste za supu su ječam, vrg, cvetovi maslačka i zelen, bob, laneno seme, sočivo, makovo zrno, kopriva, orasi i sirova pšenica. (Biće vam potrebne rukavice kada budete brali lišće koprive, ali maljave žaoke gube bodljikavost kad se lišće skuva.) Začinite supu nanom, ruzmarinom, žalfijom i čubrom. To pomaže da mozak zadrži acetil-holin, jedinjenje za koje istraživači veruju da je od pomoći.

Moraćete da eksperimentišete s tim sastojcima da biste zgotovili supu u kojoj možete da uživate. Ne moraju svi sastojci da se upotrebe odjednom. U stvari, verovatno ih nećete ni imati na raspolaganju u istom trenutku. Možete jednostavno da držite ovaj spisak pri ruci i dodajete što je moguće više tih sastojaka drugim supama koje pravite.

Brazilski orah (Bertholettia excelsa). U najnovijim ispitivanjima lečenja usredsređenih na sprečavanje poremećaja acetil-holina, istra- živači su takođe proučavali način na koji će se poboljšati snabdevanje ljudskog organizma holinom, gradivnim sastojkom acetil-holina.

Lecitin sadrži holin, a po mojoj bazi podataka, brazilski orasi su najbogatiji hranljivi izvori lecitina (do 10 procenata suve težine). Mnoga druga biljna hrana i lekovito bilje takođe sadrže obilne količine lecitina. Po bogatstvu ovom supstancom prednjače cvetovi maslačka, makova zrna i soja.

Takođe postoje brojne biljke, uključujući i lišće piskavice i tarčužak, koje sadrže holin. Nešto manje količine holina sadrže gorčika, ginseng, engleski grašak, sočivo i kineska anđelika, takođe poznata kao dang-quai.

Istraživači su pokušali da ishranu ljudi s Alcha- jmerovom bolešću poboljšaju hranom bogatom holinom i lecitinom. Početni rezultati bili su ohrabrujući, ali skorije studije nisu zabeležile značajno poboljšanje pamćenja. Ostajem prilično uveren da unošenje hrane koja sadrži holin i lecitin može da pomogne.

Maslačak (Taraxacum officinale). Cvetovi maslačka su jedan od najbogatijih izvora lecitina, a takođe su i umeren izvor holina (to dvoje se često pojavljuju u istoj hrani). Lecitin povećava koncentracije acetil-holina u mozgu i poboljšava pamćenje kod laboratorijskog miša. Još ne postoji dokaz da to lečenje deluje kod ljudi, ali ja verujem u tu mogućnost. Osim toga, maslačak je veoma hranljiv.

Bob (Vicia faba). Mahune boba su prilično bogate lecitinom. Bob je ključni sastojak moje biblijske supe za hranjenje mozga. U stvari, mnoge mahune bogate su lecitinom i holinom i trebalo bi da budu uključene u svaku dijetu, ne samo u slučajevima sprečavanja i lečenja Alchajmerove bolesti.

Piskavica (Trigonella foenum-graecum). Kada sam u jednom indijskom restoranu jeo alu methi, nisam znao da sam uživao u barenim listovima piskavice. Oni spadaju među bolje dijetetske izvore holina (do 1,3 procenta suve težine). Kao što smo videli, dijetetski holin, shvatljivo, potpomaže u lečenju Alchajmerove bolesti. Zelen piskavice, takođe je dobar izvor beta-karotina, antioksidansa koji može da pomogne u sprečavanju ili usporavanju Alchajmerove bolesti. NASTAVIĆE SE

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.