Specijalno obučeni psi iz Mađarske tragaju za ilegalno ubijenim pticama

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalno obučeni psi iz Mađarske tragaju za ilegalno ubijenim pticama

Vojvođanski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ponovo su, zbog sumnje na trovanje ptica, pretraživali teren oko sela Ritiševo kod Vršca, i to s posebno treniranim psima tragačima koji su dovedeni iz Mađarske.

Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, psi Falko i Karlo došli su iz Mađarske u okviru projekta za zaštitu orla krstaša - PannonEagle LIFE.

Falko i Karlo su profesionalni psi tragači >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << posebno dresirani da pronalaze uginule životinje i postavljene otrove, a u Srbiji su bili i prošle godine.

Povod za njihovo agažovanje bio je nestanak veoma retke pitice grabljivice - riđe lunje, koju su češki stručnjaci označili kao satelitskog odašiljača. Riđa lunja više se ne gnezdi u Srbiji, a retka je i tokom seobe i zimovanja.

Ona se kretala u okolini Vršca, ali od 21. septembra signal sa njenog odašiljača emitovan je samo sa jednog lokaliteta, zbog čega su ornitolozi posmnjali da je uginula.

"Iskusni ornitolozi Ivan Đorđević i Milivoj Vučanović izašli su na teren i pretražili mesto odakle je stizao poslednji signal ove mrke lunje, i nažalost pronašli su uginulu pticu. Takođe, u neposrednoj blizini uočili su i ostatke dva stradala mišara", saopštilo je Društvo.

Usled sumnje na trovanje ptica, psi tragači izvedeni su na ovaj lokalitet u blizini Ritiševa, ali dalji znaci trovanja nisu pronađeni.

"Ovo je bio dobar primer međunarodne saradnje koja se ostvaruje u sklopu PannonEagle projekta i pokazatelj kako u doba moderne tehnologije i komunikacije možemo efikasnije da pratimo ptice i reagujemo na slučajeve stradanja. Leš stradale jedinke prebačen je u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Toksikološka analiza pokazaće šta je bio uzrok stradanja ove ptice", saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U izveštaju o stradanju ptica za period od 2000-2017. koji je nedavno objavilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navodi se da je od 2000. godine zabeleženo 169 slučajeva trovanja divljih, zaštićenih i strogo zaštićenih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke. ;

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Psi tragači na terenu u potrazi za povređenim i uginulim retkim pticama

Izvor: VOA, 28.Okt.2017

Pokrajinski zavod za zastitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije imaju novu pomoć kada je potraga za uginulim i povređenim pticama u pitanju - dva psa tragača koji odano izvršavaju postavaljene zadatke. “Falko i Karlo su profesionalni psi tragači posebno dresirani da pronalaze...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.