Izvor: Blic, 14.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezerva evropski prvak

Rezerva evropski prvak

Milan Ždrale je jedan od naših najneobičnijih novinara i publicista čiji smo feljton o otkrićima koja su potresla svet nedavno objavili. Sada se predstavlja našim čitaocima feljtonom o fudbalskim uzbuđenjima koja su u proteklih 40 godina potresala Evropu. To su priče iz knjige 'EVROPA 2000', prve takve publikacije na prostorima bivše Jugoslavije u kojoj su na interesantan i dinamičan način predstavljena sva evropska prvenstva od 1960. do 2000. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine. To je priča o 10 evropskih šampionata na kojima su igrali najveći fudbaleri 20. veka: Krojf, Bekenbauer, Jašin, Platini, Džajić, Šekularac, Sušić, Blohin, Osim, Gulit, Van Basten... U knjizi se nalazi 5.000 podataka o junacima evropskih prvenstava, o susretima koji su potresali Evropu. To su i kolorne fotografije i ilustracije svih 16 reprezentacija, šeme njihovih sistema igre, kretanja igrača, taktike, te raspored šampionata. Knjiga je štampana u vrhunskoj kolor-tehnici, na velikom formatu i može se nabaviti po povoljnoj ceni. Izdavač knjige je 'PLANJAX' iz Tešnja, Federacija Bosne i hercegovine (tel: 0740 763-100 i 0740 763-312).

Prvenstvo u Švedskoj su otvorile reprezentacije domaćina i bivšeg prvaka Francuske. Na Rosundi u Stokholmu bilo je 1:1! U prvih osam utakmica postignuto je šest nerešenih rezultata. Loše igre najboljih evropskih reprezentacija pratio je loš ambijent i loša atmosfera, što su najbolje odslikale reči nemačkog selektora Berti Fogtsa: 'Stadioni su mali, tereni loši, publika uglavnom nezainteresovana i fudbalski nedovoljno obrazovana, a učinak medija je zanemarljiv. U Švedskoj, na primer, ne postoji ni jedan specijalizovani sportski list.'

Najveće razočarenje Šampionata u Švedskoj bila je reprezentacija Francuske koja je u tri susreta postigla dva remija i jedan poraz i mnogo pre nego što je očekivala vratila se kući. Bila je to ista ona reprezentacija koja je u kvalifikacijama iz osam susreta osvojila svih 16 bodova. Razočarala je i Engleska zauzevši poslednje mesto u grupi. U drugoj grupi, Hol- anđani su bili prvi a Nemci drugi, dok su se kući vratile rep- rezentacije Škotske i Zajednice nezavisnih država (bivšeg SSSR-a). Selekcija ZND (ne- kadašnjeg SSSR-a) u odlučujućem susretu sa Škotskom doživela je visok poraz (0:3). O igri i utiscima bivših prvaka Evrope, nekada poštovane i cenjene reprezentacije So- vjetskog Saveza, selektor Šk- otske Endi Roksburg je rekao: 'Ne može se, ipak, igrati bez zastave, bez himne, bez niza obeležja, pa i bez imena. Je- rovo ZND koje 'Rusi' nose na grudima za njih ništa ne zn- ači. To svako piše i izgovara kako hoće. Uostalom, posle ovog šampionata 'Rusi' više neće biti ni ZND. Ovi fudbaleri nemaju za koga da se bore, oni, za razliku od svih nas, nemaju domovinu. To je centralni razlog njihovog poraza!'

U polufinalnim susretima sastale su se reprezentacije Švedske i Nemačke, te Danske i Holadnije. Prvi polufinalni susret odigran je 21. juna na Rosundi u Stokholmu. Nemci su sa 3:2 savladali Šveđane u utakmici koja je bila neizvesna do kraja. Prvo su Nemci poveli sa 1:0 golom Haslera u 11. minutu, da bi Ridl u 58. povisio na 2:0! Šveđani se nisu predavali pa su u 64. minutu preko Andersona smanjili na 2:1 da bi finiš utakmice doneo pravu dramu. Prvo je Ridl u 88. minutu povećao na 3:1, da bi Anderson u poslednjim sekundama smanjio na 3:2!

Drugo polufinale odigrano dan kasnije bilo je još dramatičnije i pobednika su odlučili penali. Danci, koji su u Švedsku došli kao jugoslove- nska rezerva i kojima niko nije davao nikakve šanse, sa- stali su se sa zvaničnim prvacima Evrope, selekcijom Hola- ndije. Igrali su dobro, požrtvovano i ambiciozno. Poveli su u 5. minutu preko Larsena. Izjednačio je Berkamp u 23. minutu. Junak utakmice Henrik Larsen je u 32. minutu postigao i drugi gol za Dansku. Do kraja susreta vodila se velika sportska borba u kojoj su Holanđani pokušavali da izjednače. Taj dugoočekivani gol postigao je Rajkard u 86. minutu. Tada su usledili dramatični trenuci, ali nije bilo golova. Susret su odlučili penali, Danci su bili uspešniji i sa 5:4 otišli u finale! Bila je to prava fudbalska senzacija.

U Ulevi stadionu u Geteb- orgu, 26. juna sastale su se repr- ezentacije Nemačke, dvos- trukog evropskog prvaka i Da- nske kojoj je to bilo prvo nadmetanje za pehar Andi Delonea. Nemci su očekivali treću titulu evropskog prvaka, a Danci se potajno nadali prvoj. Ljubitelji fudbala očekivali su finale: Holandija Nemačka i reprizu velikog svetskog finala iz 1974. godine. Ali, to se sada nije dogodilo. Danci su mimo svih očekivanja postigli ubedljivu pobedu (2:0) i tako priredili pravu senzaciju. Kada su otpali u kvalifikacijama nisu ni sanjali da bi se tako nešto moglo dogoditi. A, ipak, se dogodilo! Prvi gol za Dansku postigao je Jensen u 19. minutu. Trijumf Danaca ulepšao je Velford lepim golom u 79. minutu koji je celu Dansku digao na noge. Trijumf re- prezentacije koja je u Švedsku stigla kao naša rezerva je sa- svim zaslužan.

DANSKA: Šmajhel, Olsen, Svebaek, Nilsen, Pječnik, Kristofte, Vilfort, Jensen, Larsen, Poulsen, Laudrup.

NEMAČKA: Ilgner, Helmer, Koler, Bucvald, Rojter, Hesler, Samer, Efenberg, Breme, Ridl, Klinsman.

Sudija: Bruno Galer (Švajcarska) (Nastaviće se)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.