Profesionalni odnos sa SDB

Izvor: Danas, 25.Jun.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesionalni odnos sa SDB

A onda je iznenađenim istražiteljima saopštio da je imao dobar profesionalni odnos sa SDB. Ova rečenica je prilično iznenadila istražitelje, ali je kod engleskog agenta Bazbija izazvala samo pobedonosni osmeh. Kazao je još da je intenzivno sarađivao sa Zoranom Mijatovićem, to jest sa mnom, bivšim načelnikom Centra DB Beograd i pomoćnikom Jovice Stanišića.

                 

Tvrdio je da se sa Jovicom Stanišićem sastajao nebrojeno puta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da su ti odnosi između njih dvojice u svakom smislu bili pozitivni. Rekao je i to da je preko mene saznao da je Stanišić znao šta on radi za našu Službu i da je Stanišić lično pozitivno ocenjivao njegov rad.

Uvodne rečenice su bile prava poslastica za istražitelje, posebno što je Tanić u startu potvrdio svoje veze sa SDB, prećutkujući mali detalj - da je bio naš saradnik. To da je bio dvojni saradnik nije mogao znati. A inače, bio je sklon, kada se nađe u nekoj neprilici, a bilo ih je sijaset, da se poziva na poznanstvo sa operativcima SDB i njenim rukovodiocima.

Sećam se kako je devedesetih godina Tanić bio privođen u gradski SUP zbog sumnje da se bavi prevarom. Kleo se inspektorima da je pošten, da mu igru nameštaju konkurenti. Među onima koji su radili sa njim kao inspektori bio je i Nenad Milić, kasnije šef kabineta Zorana Đinđića, kasnije narodni poslanik LDP. Kada je Milić video sa kim ima posla, iznerviran lažima i kukavičkim držanjem Tanića, počeo je da viče na njega i preti mu batinama. Tanić, koji je osetio da se ne šali, zavapio je:

"Braćo, ne tucite me, ja sam saradnik SDB i to na vrlo važnim poslovima. Proverite, ovo vas ne lažem."

Odmah je dao i kontakt, broj telefona operativca sa kojim je bio na vezi, ne bi li skratio svoje muke.

Posle par sati dolazi operativac kod mene, ispriča mi celu priču. Okrećem načelnika GSUP-a Zečevića i kažem:

"Naš je. Radite vi vaš posao, samo nemojte da ga bijete."

Ne samo da ga nisu tukli, već su ga ubrzo i pustili.

Takav je bio Tanić. Čim se nađe u neprilici, on se seti Službe.

Nastavljajući priču istražiteljima, Tanić govori i o svojim odnosima sa Dušanom Mihajlovićem u vreme kada je ovaj bio predsednik stranke Nova demokratija. Tanić posebno ističe svoje političke veze sa Mihajlovićem, za koga kaže da je bio važna ličnost u političkom životu Srbije, kome je Milošević najviše verovao.

Rekao je i to da mu je Mihajlović svih tih godina, kada je imao bezbroj razgovora sa Miloševićem, do detalja poveravao najveće političke tajne o njegovom načinu vlasti, ali i priče iz privatnog života Miloševića.

Kada je reč o Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba SRJ, Tanić je istražiteljima rekao:

"Posle bombardovanja Srbije od strane NATO stvorio sam dobre odnose sa Momčilom Perišićem. Imao sam četiri razgovora koja su trajala od dva do četiri sata. Sa Perišićem sam tokom tokom 1999. godine, u vreme dok sam radio na knjizi o jugoslovenskoj unutrašnjoj politici u vezi sa krizom na Kosovu i Miloševićevim metodama vlasti, razmenjivao mišljenja. Imao sam svoje teze, pa smo pričali o tome. Glavna teza moje knjige jeste da je Milošević namerno izazvao rat sa NATO kako bi Kosovo etnički očistio od kosovskih Albanaca."

Haškim istražiteljima Tanić tada kaže da je 1994. godine Milošević u koaliciju sa SPS uveo Novu demokratiju Dušana Mihajlovića i JUL, stranku Miloševićeve supruge Mirjane Marković. Milošević je, prema Tanićevim rečima, dao zadatak koalicionim partnerima da u Srbiji stvore atmosferu podrške mirovnim pregovorima o rešenju ratnih sukoba u BiH. Istovremeno Milošević odobrava diskretne pregovore sa predstavnicima kosovskih Albanaca i međunarodnim posrednicima u rešavanju političke krize na Kosovu koja se odigrala 1995 - 1997. godine. Tanić je tvrdio da je bio glavni pregovarač u ovim diskretnim pregovorima. Rekao je i da je iz svojih kontakata sa SDB, a posebno sa Stanišićem i sa mnom, saznao razne tajne vezane i za te pregovore. Kaže da je bio pozivan na sastanke na visokom nivou sa Mirjanom Marković, monsinjerom Paljom, papskim izaslanikom koga je EU ovlastila da učestvuje u razgovorima sa Albancima i Martinom Lucom, pomoćnikom Karla Bilta za etnička pitanja u kancelariji visokog predstavnika UN. Tanić je još rekao i to da je više puta u svom radu obaveštavao direktno Miloševića, navodeći da se sa njim sastao između 6 i 10 puta. Tanić je do te mere preuveličavao priču o svojim kontaktima sa Miloševićem da je čak do detalja pričao o formalnim i neformalnim kontaktima sa Miloševićem, kako na zatvorenim skupovima, tako i na javnim koktelima gde su se okupljali bitni politički faktori.

Nastavlja se

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.