Izvor: Blic, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Približite se lekovitoj biljci

Približite se lekovitoj biljci

Trave leče većinu bolesti, a lečenje travama je jeftiniji i delotovrniji način od metoda tradicionalne medicine kažu mnogi medicinski straučnjaci. Problem je što na planeti postoji više od 300 000 biljnih vrsta i što čovek malo zna o tome koje trave su melem za koju bolest; čak ni najiskusniji travari ne poznaju više od 1000 do 2000 trava. Knjiga 'Zelena apoteka' dr Džejmsa A. Djuka (Narodna knjiga, Beograd) postala je svetski bestseler >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upravo po tome što prenosi iskustvo lečenja travama najpoznatijeg svetskog stručnjaka za lekovito bilje. Ona objašnjava kako da prepoznamo medicinske biljke u 'korovu' oko nas i donosi brojne recepte, preporuke i uputstva na koji način i kojim biljkama možemo lečiti bolesti koje svakodnevno napadaju čovečanstvo na kraju XX veka; i posebno one bolesti čije lečenje je preskupo ili pred kojima je naučna medicina nemoćna.

Donosimo nekoliko nastavaka koji sažeto objašnjavaju šta sve sadrži 'zelena apoteka' i kako da koristimo lekove koje nam je sama priroda stavila na raspolaganje.

Savršeno je prihvatljivo kupovati ono što je poznato kao standardizovani biljni proizvod u prodavnicama zdrave hrane ili lekovitog bilja. U stvari, ti biljni preparati bivaju sve popularniji, tako da postoje izgledi da ćete čak mnoge od njih moći da nađete u obližnjoj apoteci.

Standardizovan znači da su biljni proizvodi malo prerađeni, tako da garantuju poznati minimalni nivo jednog ili više glavnih aktivnih sastojaka. Ti proizvodi su najkvalitetnijeg sastava koji možete da obezbedite. Standardizacija u velikoj meri nadoknađuje prirodnu raznolikost koju nalazite u neupakovanom lekovitom bilju vrsta raspoloživa u kutijama ili teglama i merena po težini i odstranjuje nepouzdanost biljnih preparata. Znate tačno koliko aktivnih sastojaka dobijate.

Nažalost, standardizacija čini lekovito bilje skupljim nego što bi bilo neupakovano bilje. Čak i tako, ti 'skupi' standardizovani biljni ekstrakti i dalje su samo za oko desetinu skuplji, u proseku, od farmaceutskih koji leče ista stanja, tako da ste još u priličnoj prednosti kada se držite standardizovanog zelenog puta.

Standardizovani ekstrakti se pomalo menjaju, jer što su ti biljni lekovi duže uskladišteni, postaju manje delotvorni. Ali, ni farmaceutski proizvodi nisu savršeni.

Standardizovane biljne ekstrakte obično lako možete naći na mestima gde se prodaju biljni proizvodi. Ako ih ne vidite, tražite ih. Ako je biljni proizvod standardizovan, to će pisati na etiketi.

Šta vam etikete neće reći. Nažalost, etikete biljnih preparata često ne kazuju sve što je potrebno. To je zato što lekovitu biljku mora da odobri kao 'lek' Uprava za hranu i lekove da bi odobrila njenu medicinsku ili terapeutsku upotrebu. Agenti koji reklamiraju lekovito bilje moraju da potroše dvesta miliona američkih dolara dokazujući, na zadovoljstvo agencije, da je određena lekovita biljka bezbedna i dovoljno delotvorna da udovolji medicinskom zahtevu. Naravno, samo velike kompanije za proizvodnju lekova imaju novca za to, a ko bi zdrave pameti potrošio milione da dokaže koristi biljke koju niko ne može da patentira?

Na isti način, proizvođačima je zabranjeno da pri etiketiranju biljnih proizvoda naznače moguća sporedna dejstva. To je zato što Uprava za hranu i lekove taj podatak smatra za medicinski zahtev. Bez jasnog etiketiranja, potrošači su prilično neobavešteni.

Jedna od svrha ove knjige, naravno, jeste da vas snabde podacima koji su vam potrebni da biste bezbedno i delotvorno koristili lekovito bilje. Ipak, iskreno želim da Uprava za hranu i lekove dozvoli da se etikete na biljnim proizvodima upotpune svim potrebnim podacima. Svi bi trebalo da imaju pristup tim podacima kada kupuju biljne lekove. Ovde je navedeno desetak vrsta veoma važnog lekovitog bilja koje preporučujem za kupovinu kao standardizovanih proizvoda. (Ako iz bilo kojeg razloga ne možete da kupite standardizovane proizvode, svakako je dobro koristiti ih s izuzetkom ginka kao neupakovano bilje.)

Neven. Koristite ga kao melem u lečenju modrica i posekotina.

Kamilica. Tinktura obezbeđuje pouzdan sedativ i može da se koristi za spravljanje čaja za smirenje stomaka.

Ehinaceja. Cvetovi i koren jačaju imunološki sistem.

Noćna frajla. Ovaj cvet daje vredno semeno ulje koje je suviše teško izolovati u kućnim uslovima.

Ginko. Ovo lekovito bilje potiče sa ogromnog drveta čiji se listovi prerađuju u koncentrovani ekstrakt da bi bilo medicinski upotrebljivo.

Ginseng. Lekovito korenje te biljke ne sazreva barem pet godina. Previše je komplikovano da ovu biljku sami uzgajate i prerađujete.

Glog. Taj spororastući žbun koristan je za lečenje srčanih oboljenja. Jak lek koji bi trebalo da se uzima samo pod lekarskim nadzorom.

Kavakava. Ova biljka je bezbedno, blago sredstvo za umirenje koje uspeva samo u tropskim šumama. NASTAVIĆE SE

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.