OD JESENI SPECIJALNI SISTEM ZAŠTITE U PORODILIŠTU: Senzori i nanogice ZA MAMU I BEBU!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jul.2016, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OD JESENI SPECIJALNI SISTEM ZAŠTITE U PORODILIŠTU: Senzori i nanogice ZA MAMU I BEBU!

Kako bi se sprečila krađa beba i bilo kakva zloupotreba novorođenčadi i porodilja, uvodi se novi sistem zaštite, koji će se prvo primenjivati u beogradskim porodilištima. Naime, beba i majka dobijaće isti identifikacioni broj, a takođe će biti postavljeni senzori pomoću kojih će se videti lokacija bebe u porodilištu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Od momenta kada su uparene narukvica i nanogica majke i bebe, prati se ko novorođenče uzima i gde da nosi. Medicinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sestre i babice, koje će biti zadužene za bebe, nosiće posebne bedževe i biće deo celog sistema. Ukoliko neko drugi uzme bebu, softver će to prepoznati. Tada se automatski aktivira alarm, zatvaraju se ulazna vrata bolnice, a liftovi se blokiraju. Isti postupak važiće i ako neko pokuša da nasilno preseče traku ili je skine - kaže za 021 Mirko Mandić iz kompanije "Salmont", koja je zastupnik izraelskog priozvođača bezbednosne opreme.

Ovaj sistem, takozvani "Baby Match" postoji u više od 600 klinika u Evropi i služi kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba.

- Na narukvici koju nosi majka postoji dugme, koje kada se pritisne, automatski se uparuje sa bebinom nanogicom. Ukoliko se na narukvici upali zeleno svetlo, znači da je sve u redu, ali ukoliko se upali crveno, znak je da se radi o tuđoj bebi - dodaje Mandić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.