Izvor: Blic, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neočekivana Irska u čaši

Neočekivana Irska u čaši

Osim boje, mirisa i ukusa suštinski elementi viskija su i istorija , tradicija i dostojanstvo. Mnoge uzbudljive i romantične povesti, stotine godina, nebrojene generacije kraljeva i podanika utkane su u sagu o najpopularnijem plemenitom alkoholnom piću na svetu. Ta 'beskrajna priča' neprestano biva dopunjavana novim detaljima, pričama, proizvodima, člancima, disertacijama i - knjigama.'Whisky: Vatra iz vode' (Izdavač: KZ Ljubitelji knjige, Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sad, kontakt: 021/29-436, 063/779-5457), je prva knjiga domaćeg autora na ovu temu, ali takođe i jedan od najsveobuhvatnijih i najpouzdanijih literarnih vodiča za viski u svetskoj izdavačkoj ponudi. Prvi deo knjige sadrži podatke o istorijatu, načinima proizvodnje i vrstama viskija, dok se u drugom delu nalazi enciklopedijski pregled preko tri stotine najvažnijih robnih marki ovog pića, kao i jedinstveni rečnik najvažnijih pojmova.

Previše bilo čega nije dobro nizašta. Previše dobrog viskija jedva da je dovoljno', glasi stara irska zdravica, čiji se eho proteže do današnjih dana. Irci su neobično ponosni što su – o čemu, između ostalog, svedoči legenda o Svetom Patriku – hrišćanski misionari upravo u tu zemlju najpre doneli tajnu destilovanja plemenitog alkohola. Najstarija od svih poznatih registrovanih destilerija ne nalazi se u Škotskoj, već u Severnoj Irskoj: zove se 'Old Bushmills', a njen vlasnik Tomas Filips dobio je dozvolu za rad još 1608. 'Bushmills' je i prva destilerija koja je ponovo uvela na tržište irski singl malt (Bushmill’s Malt), a takode i prva koja je neki od proizvoda prodavala isključivo 'na sanduk'.

Karakteristika koja viski iz Irske najviše čini 'irskim' - ako se takođe jedinstvenom dodatku ovsa u sirovinskom žitnom miksu ne prida prevelika važnost - rezultat je korišćenja i sladovanog (malted) i nesladovanog (unmalted) ječma u proizvodnom procesu, koji je obavezno i isključivo pot still. Iako se upražnjava samo u jednoj od tri danas postojeće destilerije (Midlton) ovaj sistem je ne samo asocijativno, nego i praktično jedini koji je zaista irski specijalitet, ili, ako hoćete, irski unikat. To onemogućava viski da se nazove singl maltom, ali otvara prostor za novi termin: 'pure pot still'. Postoje samo tri viskija sa tom oznakom i sva tri se, što je već rečeno, proizvode u destileriji Midlton. Preostale dve najznačajnije identifikacione karakteristike – trostruka destilacija i izbegavanje dimljenja na tresetu – suprotno uvreženom mišljenju, nisu baš tako tipično irske.

Stara (marketinška) viski legenda kaže da će vam, ako naručite samo 'viski', barmen u Americi sipati burbon, a u Škotskoj i najvećem delu Evrope, naravno, skoč. U Irskoj – gde se toče najmekši svetski viskiji – ako ste katolik dobićete 'Jameson', ako ste protestant 'Bushmills', a ako zatražite 'najbolje u kuci', u vašoj čaši će se naći 'Tullamore Dew'. To je samo legenda – za koju su, nesumnjivo, zaslužni marketinški stručnjaci 'Tullamore Dew' - koja ne remeti činjenicu da je, kao i u svim drugim oblastima dobrog života, sve podređeno ličnom ukusu. Pri tom jedino ne bi trebalo zaboraviti da 'lični ukus' nije bogomdano pravo, nego proizvod brižljivog, svesnog razvoja i neprestanog usavršavanja. Takode, jasno je da se svako ko pretenduje na istinsko poznavanje materije neće zaustaviti na najpoznatijim imenima. Mnogi pravi poznavaoci čak će vam savetovati da preskočite marke za koje svi znaju i pokušate da zagrebete malo dublje ispod površine. To u slučaju irskog viskija može dovesti do neočekivanih i izuzetno prijatnih otkrića. Po pravilu, treba početi od robnih marki koje su najpopularnije na matičnom tržištu, a one, po sledećem pravilu, često nisu previše poznate u svetu.

Tullamore Dew

Poznat po karakterističnoj aromi u kojoj se prepoznaju sveže breskve, 'Tullamore Dew' je viski zlataste boje, posebne lakoće i bogatog ukusa, u kome se prepliću voće, hrast i još mnogo toga. Finiš je topao, prijatan i dugotrajan. Postoji i verzija od 12 godina, kod koje su sve osnovne osobine ovog izuzetnog irskog viskija još više istaknute i naglašene. Tome u prilog svedoče i dve uzastopne zlatne medalje na prestižnom svetskom 'International Wine and Spirits' sajmu. Jameson

Jedno od tri najveća i najpoznatija imena u istoriji irskog viskija. Stvorio ga je 1780. Džon Džejmison. Standardni 'Jameson' je najpopularniji i najprodavaniji irski viski na svetu, ali ne i u samoj Irskoj. Spada medu najveće irske robne marke, što mu neminovno nameće obavezu da ne izneveri najširu publiku. Dobro je zaokružen i nema ni traga dima u aromi i ukusu. Preporučuje se razblažen ledom, ili vodom.

Nastaviće se...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.