(NE)MIRNI BALKAN: Sandžak neuralgična oblast Srbije (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 12.Sep.2017, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(NE)MIRNI BALKAN: Sandžak neuralgična oblast Srbije (KOLUMNA)

Regrutni centar!

Raška oblast ili Sandžak od 1991. godine je neuralgična oblast Srbije sa visokim stepenom međuetničke i političke napetosti. Treba podsetiti da su politički interesi partija povezanih sa Izetbegovićevom SDA preko svojih ''emisara'', poput dr Sulejmana Ugljanina, autonomiju Sandžaka hteli da ''overe'' referendumom još 1991. godine.

Reč je, naime, o etničkom i verskom plebiscitu Bošnjaka koji žive u Raškoj oblasti, a koji se zalažu za kulturnu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i političku autonomiju. Taj referendum je i danas osnova politike radikalnih partija u Sandžaku, pre svega dr Sulejmana Ugljanina, koji danas dobija podršku aktuelne vlasti u BiH, Turske i drugih islamskih država.

Sandžak je danas ''geopolitički most'' Srbije i Crne Gore i šira teritorija interesa islamista u BiH, posebno uticaja albanskih partija koje zagovaraju ''Veliku Albaniju'' i njihove mafije koja ovu oblast koristi kao tranzit za ''prljavu trgovinu''. Svojevremeno Sandžak je bio jak regrutni centar za islamske verske ratnike tokom građansko-verskog rata u BiH, a posle toga ojačale su struje vehabija i drugih verskih i političkih fundamentalista.

Sve ovo prati visoka etnička podeljenost, socijalna i ekonomska kriza. Sandžački klanovi se udružuju sa mafijaškim grupama iz Crne Gore, sa Kosova i Albanije i na taj način postaju velika opasnost po regionalnu stabilnost.

Na političkoj sceni u Sandžaku dominira dr Sulejman Ugljanin koji je obučen u Turskoj za oblike islamskog delovanja. Treba napomenuti da je ovaj političar u više navrata bio član Vlade Srbije, ali svoju političku ideologiju nikada nije promenio. Istovremeno, Novopazarac dr Rasim Ljajić vodi znatno tolerantniju politiku koja drži ravnotežu da Sandžak ne sklizne u šire sukobe. Na političkoj sceni se aktivirao i nekadašnji muftija sandžaki Muamer ef. Zukorlić, koji sada deluje kao ''treći čovek'' od uticaja u vezi sa promocijom šire autonomije Sandžaka.

Poznat je po tome što je njegova Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka podržala predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića. Zukorlić se na takav potez isključivo odlučio iz pragmatičnih razloga smatrajući da će, ukoliko politički podrži vladajuću nomenklaturu, njegov univerzitet u Novom Pazaru lakše doći do akreditacije, a Fakultet za islamske studije ostati u bespravno sagrađenom objektu. Zukorlić je čak izrazio očekivanja da će aktuelna Vlada Srbije pomoći Sandžaku da se privredno razvije.

Zbog unutrašnjih sukoba partija među Bošnjacima, podela koje postoje među raznovernim stanovništvnom, interesa mafije, ali i radikalnih struja sa Kosova, BiH i drugih država, Sandžak je neuralgična zona Srbije i Balkana koja se za sada održava u sedlu, ali sve vreme preti opasnost od radikalizacije. Ne treba zaboraviti da u Novom Pazaru cveta ideologija vehabizma, a lik i delo saradnika okupatora i ratnog komandanta Novog Pazara Aćif efendije za mnoge sandžaklije jednako je važan kao Adem Jašari za Albance. Tu je i na hiljade nelegalno izgrađenih objekata i sijaset šehida koji na pravoslavce ne gledaju kao na komšije, već kao na neprijatelje islama.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.