Mehanizmi marljivog studenta

Izvor: Danas, 19.Avg.2014, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mehanizmi marljivog studenta

Pre nekog vremena sam zastala u jednoj otmenijoj prodavnici na Menhetnu da kupim malo sira za večeru.

Renata Salecl: TIRANIJA IZBORA

Renata Salecl, čuvena profesorka vodećih britanskih univerziteta, u izvrsno napisanoj knjizi Tiranija izbora pokazuje kako je izbor postao ključno obeležje modernog života: od supermarketa do identiteta, od porodice od politike, od kulture do interneta, od privatnosti do knjiga za samopomoć, od vlastitog životnog stila do opsesije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << životima slavnih. Tiranija izbora prevedena je na više od deset svetskih jezika kod nas ju je objavio Arhipelag.

Bilo je svakojakih: nebrojeni redovi mlečnih proizvoda s dugom tradicijom, primerci savršeno odmerenog zrenja - meki, plavi, tvrdi danski, mrvljeni engleski, vrhunski francuski - svi s jednakim pravom na moju pažnju i novčanik. Imala sam izbora napretek.

Smesta su se uključili mehanizmi marljivog studenta: počela sam da čitam etikete. Ukoliko je moja prva greška bila da uđem u prodavnicu bez jasne ideje o tome kakav sir želim, ovo je bila moja druga greška, jer je sad vrtoglavo mnoštvo izbora postalo dodatno zakomplikovano retorikom na omotima. Šta je činilo neki sir tako osobenim u odnosu na stotine ostalih koji ga okružuju? Svaki je pevao britku i osećajnu slavopojku sopstvenim vrlinama. Počela je da me hvata mučnina, i to ne samo od mirisa kamambera. Najčudnije od svega bilo je to što sam, umesto ljutnje zbog nepotrebne gnjavaže oko odabiranja pristojnog sira - u tom času bih već bila zadovoljna „namazom“ ili „odličnim za tost“, spram primamljivih vrsta „sladak na jeziku“ i „nadimljen“ - uskoro počela da se ljutim na samu sebe zbog te neodlučnosti. Gde su bila imena svih onih odličnih sireva koje sam nekad ranije probala? Kakvu korist imam od sveg onog vremena provedenog u Francuskoj?

Moja treća greška tog dana bila je da za savet upitam čoveka nadležnog za odeljenje sa sirevima. Lebdeći u besprekorno čistoj livrejisanoj kecelji, s rukama uglavnom za leđima, on je delovao kao pravi znalac, rado prihvatajući ulogu autoriteta, ali nešto me je ipak navelo da posumnjam kako je možda njegov stvarni cilj da uvali neke od skupih sireva koje inače ne bi bio u stanju da proda. Tako je zbunjenost prešla u sumnju i srdžbu. Na kraju sam, prenebregavši njegov savet i goneći od sebe pesmu sirena koju su pevali bri i čedar, odlučila da sasvim nasumično odaberem pet različitih sireva, na osnovu toga što su izgledali sjajno ili imali zanimljiva imena.

Prilično malograđanska kratka scena, možda, ali veoma dobra ilustracija za neke od razloga zbog kojih prevelik izbor može povećati našu strepnju i osećanje nedostatnosti. Kad Italo Kalvino piše o sličnom iskustvu - o iskustvu svog junaka, g. Palomara, koji dolazi u parisku radnju sa sirevima - on neodoljiv izbor s kojim se suočava prenosi kao egzistencijalnu nedoumicu:

Palomarov duh se koleba između protivrečnih poriva: jednim koji teži za potpunim, sveobuhvatnim znanjem i može se zadovoljiti samo ako proba sve vrste; i onim koji teži apsolutnom izboru, pronalaženju sira koji je samo njegov, sira koji sigurno postoji čak i ako on ne može da ga prepozna (ne može da prepozna sebe u njemu).

Preplavljen tim bezmalo muzejskim iskustvom i enciklopedijskim znanjem koje razabira iza nepreglednog niza sireva, g. Palomar najpre pokušava da zapiše imena nepoznatih sireva, onih koje se nada da će zapamtiti za ubuduće; ali na kraju, kad konačno načini svoj izbor, on bira nešto posve obično:

Složena i pohlepna narudžba koju je nameravao da učini na trenutak mu je iščilela iz pameti; on zamuckuje; vraća se onom najočiglednijem, najprostijem, ponajviše reklamiranom, kao da su automati masovne civilizacije čekali samo taj trenutak njegove nesigurnosti kako bi ga ponovo dograbili na svoju milost i nemilost.

Za Kalvinovog junaka, zamišljanje priče koju svaki sir ima, činjenica da „svaka vrsta sira otkriva drugačiji zeleni pašnjak, pod drugačijim nebom“, odveć su siloviti. Njegov konačan banalan izbor je stoga postupak koji podseća na zatvaranje enciklopedije samo zašto što sadrži previše informacija. Najviše reklamirani sir donosi utehu zato što uklanja neizvesnost otkrivanja nečeg novog.

Nastavlja se

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.