Izvor: Blic, 25.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lek za anginu pektoris

Lek za anginu pektoris

Trave leče većinu bolesti, a lečenje travama je jeftiniji i delotovrniji način od metoda tradicionalne medicine kažu mnogi medicinski straučnjaci. Problem je što na planeti postoji više od 300 000 biljnih vrsta i što čovek malo zna o tome koje trave su melem za koju bolest; čak ni najiskusniji travari ne poznaju više od 1000 do 2000 trava. Knjiga 'Zelena apoteka' dr Džejmsa A. Djuka (Narodna knjiga, Beograd) postala je svetski bestseler upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po tome što prenosi iskustvo lečenja travama najpoznatijeg svetskog stručnjaka za lekovito bilje. Ona objašnjava kako da prepoznamo medicinske biljke u 'korovu' oko nas i donosi brojne recepte, preporuke i uputstva na koji način i kojim biljkama možemo lečiti bolesti koje svakodnevno napadaju čovečanstvo na kraju XX veka; i posebno one bolesti čije lečenje je preskupo ili pred kojima je naučna medicina nemoćna.

Donosimo nekoliko nastavaka koji sažeto objašnjavaju šta sve sadrži 'zelena apoteka' i kako da koristimo lekove koje nam je sama priroda stavila na raspolaganje.

Neverovatno je koliko podataka o lekovitom bilju možete saznati lutajući hodnicima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (MPSD). Mnoge moje kolege imale su običaj da me pitaju za savet u vezi s lekovitim biljkama, kao i za rešenje određenih zdravstvenih tegoba.

Jedan od mojih najkonzervativnijih kolega, pri tome osoba koja nije naklonjena biljnoj medicini, iznenadio me je jednog dana pitanjem koju bih mešavinu lekovitog bilja preporučio za lečenje angine. Ovaj problem ga je mučio nekoliko meseci. Pomenuo sam nekoliko lekovitih biljaka iz ovog poglavlja - glog i beli luk - na čemu mi se zahvalio. Tada mi je rekao da je nedelju dana uzimao đumbir i da se oseća znatno bolje.

To je za mene bila novost. Znao sam da đumbir spušta krvni pritisak, holesterol, što prija radu srca, ali nisam znao da poseduje i antianginozna svojstva. Ispalo je da je kolega bio u pravu - zaista ih ima.

Angina pektoris je bolest srca koja prouzrokuje umerene i jake bolove u grudima. Kod stabilnih slučajeva angine, bol se razvija nakon nekog fizičkog napora, od brzog trčanja do laganog šetanja. Kod nestabilnih slučajeva, bol napada i kada se osoba odmara.

Anginu izaziva arterioskleroza, kod koje taloženja bogata holesterolom, nazvana plak, prouzrokuju suženja koronarnih arterija. Arterioskleroza ograničava priliv krvi u srce, pa nedostatak hrane i kiseonika pokreću anginozne bolove. Obe vrste angine (posebno nestabilan oblik) daju indiciju da obolela osoba ima prilične predispozicije za srčani udar.

Zelena apoteka za anginu pektoris. Svako ko boluje od angine trebalo bi da bude pod lekarskim nadzorom. Veoma je važno da se preporuke lekara poštuju. Tipična terapija podrazumeva nitroglicerin, aspirin i druge lekove koji spuštaju nivo holesterola i krvnog pritiska. Uz ove mere, postoje određene vrste lekovitog bilja koje mogu pomoći. Međutim, pre no što uzmete bilo koju od ovih biljaka, trebalo bi da popričate s vašim lekarom.

Glog (Crataegus, različite vrste). U Evropi se bobice gloga uveliko koriste za lečenje umerene angine. Obimna istraživanja pokazala su da ekstrakti gloga poboljšavaju funkciju srca šireći koronarne arterije. To, za uzvrat, poboljšava snabdevanje srca krvlju i kiseonikom. Glog, takođe smanjuje nivo holesterola u krvi, što srcu veoma prija. Prema evropskom kliničkom iskustvu, bezbedno je uzimati ga duži vremenski period.

U svojoj izvanrednoj knjizi Izabrano lekovito bilje, dr Varro Tyler objašnjava da blagodeti gloga za srce počivaju u posebnim jedinjenjima te biljke - oligomernim procijanidima (OPC). Dodatni korisni efekti dobijaju se zahvaljujući drugim jedinjenjima poznatim kao flavonoidi, koji učestvuju u širenju glatkih krvnih koronarnih arterija.

Komisija E odobrava glog za određeni broj srčanih oboljenja. Prirodnjaci preporučuju dnevnu dozu od 240 do 480 miligrama standardizovanog ekstrakta. Glog je jak lek za srce, zato ga nemojte uzimati dok se prethodno ne posavetujete s lekarom.

Anđelika (Angelica archangelica) i ostale lekovite biljke iz porodice šargarepa. Blokatori kalcijumovih kanala predstavljaju standardnu grupu lekova protiv angine pektoris, a anđelika sadrži 15 jedinjenja koja umnogome deluju kao ovi blokatori. Slični sastojci pojavljuju se u drugim biljkama iz familije šargarepa: šargarepa, celer, morač, peršun i paškanat.

Da imam anginu, kombinovao bih ih sve u napitku koji se sastoji od isceđene anđelike, šargarepe, celera, morača, peršuna i paškanata, s dodatkom malo vode i začina.

Opšte je poznato da se kod vegetarijanaca nailazi na nizak procenat bolesti srca. Za to je obično zaslužna njihova ishrana s manje masnoća. Ali, mogao bih da se kladim da je to zato što oni jedu mnogo biljaka iz porodice šargarepa.

Borovnica (Vaccinium Myrtillus) i ostalo voće. Borovnica sadrži jedinjenja poznata kao antocijani, koji imaju efekat smanjenja nivoa holesterola. Ova biljka takođe je vazodilatator koji širi krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Antocijani sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani napad. NASTAVIĆE SE

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.