Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni muški orgazam

Lažni muški orgazam

Suprotno kod nas gotovo opštevažećem stavu, dakle i među muškarcima i među ženama, da muškarac ne može da odglumi orgazam, jer 'orgazam ima materijalni ekvivalent, dokaz, prilikom ejakulacije', čak 14 odsto muškaraca, svaki sedmi, u istraživanju 'Blica' i agencije 'Medium Gallup' izjavilo je da je tokom života bar jedanput odglumilo taj vrhunac seksualnog zadovoljstva. Žene, kod nas bi se reklo - normalno, ovde ubedljivo prednjače: lažni orgazam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svom partneru prijavilo je njih čak 33 odsto.

Povodom poistovećivanja orgazma sa ejakulacijom, seksolozi objašnjavaju da su to fiziološki fenomeni koji su veoma često povezani, ali nikako i obavezno povezani.

- Česte su ejakulacije bez orgazma i predstavljaju neku vrstu fiziološkog rasterećenja od poriva. Orgazam je mnogo intenzivniji fenomen u centralnom nervnom sistemu i mogao bi se porediti sa snažnim električnim pražnjenjem. Često toga nije svestan ni jedan, ni drugi partner - kaže psihijatar, dr Vladimir Milošević.

Psihoterapeut, psihoanalitičar, dr Mirjana Erić glumljenje orgazma kod muškaraca povezuje prvenstveno za nemogućnost i ejakulacije i orgazma.

- Muškarci to veoma retko čine i to samo određeni i veoma mali postotak, prvenstveno onih koji imaju teškoće da ejakuliraju. Oni pripadaju krugu poremećaja orgazma i nisu sposobni da dostignu orgazam i ejakulaciju posle odgovarajuće i intenzivne seksualne stimulacije. Ne mireći se sa tim da ne mogu da ejakuliraju, oni glume da su u tome uspeli i tako čuvaju sopstveni integritet - objašnjava dr Mirjana Erić.

Ali zadovoljstvo može postojati i kod jednog i kod drugog partnera i kada nema orgazma, tvrde seksolozi. Izostanak orgazma ne znači uvek i neuspešan kontakt, odnosno neuspešan seks. Jednostavno, možda organizam, bilo muškarca ili žene, nije bio spreman u tom trenutku. Njihova je poruka da izostanak orgazma nije 'smak sveta', naravno ukoliko taj izostanak nije redovan i u dužem vremenskom razdoblju. U tom slučaju - pravac kod lekara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.