Izvor: N1 televizija, 07.Feb.2017, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klikom do specijaliste - noćna mora za lekare opšte medicine

IZIS - to je naziv elektronskog sistema preko kojeg lekari zakazuju pacijentima pregled kod specijaliste. Cilj sistema je da se pacijenti rasterete i da ne moraju satima da zovu klinike zbog termina. Ipak, lekari opšte medicine se žale: sistem IZIS odbija da zakaže kod pojedinih specijalista, što pacijente ostavlja bez validnog uputa.

Izvor: N1info

Klikom do specijaliste. Telefonsku slušalicu zamenio je program kojim od skoro lekar umesto pacijenta, po potrebi, zakazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << specijalistički pregled. Međutim, Udruženje za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine upozorava da sistem IZIS i po nekoliko puta dnevno zakaže. Naime, lekar klikće slobodan termin, sistem se rezervaciji opire.

“Pacijent se nervira pored mene jer misli da ja to ne želim da uradim. Ja se nereviram zbog toga što mi sistem onemogućava da to završim za pacijenta i sve u svemu svi smo na gubitku, a najviše pacijenti”, kaže dr Milica Nikolić Urošević.

Lekari navode da sistem zapne kada je pregled potrebno zakazati, na primer, na kardiologiji ili pulmologiji Kliničkog centra Srbije. Na te klinike postoji tzv. restrikcija tj. zabrana uputa. Osim što slične, tehničke barijere, oduzimaju vreme od 15-minutnog pregleda, doktori su u tim slučajevima prinuđeni da izdaju uput bez termina, koji nije validan.

“Pacijent odlazi u Polikliniku Kliničkog centra u tim situacijama sestra na koju naiđe mu kaže - ne, mi više ne možemo zakazati ovde, vratite se kod vašeg lekara u Dom zdravlja, vaš lekar mora da zna da radi na računaru, zašto vaš lekar ne zna da radi na računaru, problem je u Domu zdravlja, nije problem u nama”, navodi dr Milica Nikolić Urošević.

Sistem je nov, pa su očekivane izmene istog u hodu, poručuje Miroslav Pevac iz centra za funkcionisanje IZIS-a Ministrstva zdravlja, uz obećanje da će restrikcije u narednih 10 dana biti svedene na minimum.

“Ministarstvo zdravlja upravo radi na sređivanju svih tih šablona, na neki način da se unificira i da se to zadrži samo tamo gde je neophodno. Tamo zaista gde želimo da najdelikatnije slučajeve rade ljudi koji su za to obučeni, koji su uostalom svetska imena”, kaže Pevac.

Na zamerke lekara opšte medicine da i slobodnih termina manjka iz Ministarstva podsećaju da je od februara Klinički centar Srbije uveo dodatnih 45.000. Uveravaju da će efekti novih termina biti vidljivi već u martu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sistem za zakazivanje pregleda ne funkcioniše

Izvor: N1 televizija, 07.Feb.2017

IZIS - to je naziv elektronskog sistema preko kojeg lekari zakazuju pacijentima pregled kod specijaliste. Cilj sistema je da se pacijenti rasterete i da ne moraju satima da zovu klinike zbog termina. Ipak, lekari opšte medicine se žale: sistem IZIS odbija da zakaže kod pojedinih specijalista, što...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.