JU NESBE - GENIJE KRIMINALISTIČKOG ROMANA (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 08.Maj.2018, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JU NESBE - GENIJE KRIMINALISTIČKOG ROMANA (KOLUMNA)

Pomutio slavu Stiga Larssona, autora legendarne trilogije „Milenijum“.

Beogradska čitalačka publika imala je čast i zadovoljstvo da se "uživo" sretne sa jednim od najpopularnijih stranih književnih autora u poslednje vreme kod nas (ako se to može reći na osnovu prodatih primeraka svojih knjiga) – Ju Nesbeom, autorom serijala o inspektoru Hariju Huleu je najzad pohodio Beograd.

Interesantan je podatak da Huleu 1999. godine, za vreme bombardovanja, nisu dozvolili >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da dodje u Srbiju. JU NESBE (Jo Nesbø) je definitivno najuspešniji norveški pisac svih vremena - njegove knjige prevedene su na pedesetak jezika i prodale su se u više od dvadeset pet miliona primeraka i sigurno predstavlja jednog od najznačajnijih predstavnika "novog talasa" skandinavskog trilera, koji je uspeo čak da pomuti slavu Stiga Larssona (autora legendarne trilogije „Milenijum“) ili Heninga Mankela (autora serijala o inspektoru Valanderu).

Ju Nesbe je tokom svoje neobične i nadasve bogate karijere pokazao da je multitalentovan. Bio je odličan fudbaler u klubu iz njegovog rodnog grada Moldea, ali njegovu uspešnu fudbalsku karijeru prekinula je povreda. Kao diplomirani ekonomista, bio je odličan broker na berzi u Oslu, ali i odičan novinar. Sa svojim prijateljima osnovao je i bend „Di Derre“ a njihove pesme su se uskoro našle na norveškim top listama.

Ipak, od svih svojih talenata, Nesbe je ipak najviše pokazao u književnosti, pre svega u žanru kriminalističkog romana. Njegov serijal od 11 romana o netipičnom inspektoru Odeljenja za ubistva Hariju Huleu, izvanrednom istražitelju sa puno ljudskih mana, zbog kojih je možda i postao toliko popularan medju milionima čitalaca širom Evrope i sveta, pa i Srbije. Jer Hari Hule je postao „jedan od nas“.

Njegovi romani su višestruko nagradjivani, a medju njima se ističu prestižna nagrada „Glass Key Award“ za najbolji skandinavski kriminalistički roman 1998. godine, ali i nagrada „Peer Gynt“ 2013. koja se dodeljuje zaslužnim umetnicima koji doprinose razvoju norveškog društva i ugledu te zemlje u svetu.

Nesbe je uspeo da kriminalistički roman – koji se u stručnoj javnosti često potcenjuje, podigne na nivo ,,ozbiljnog štiva“, pre svega zbog činjenice da njegovi romani nisu samo obična beletristika, već složene psihološke priče koje duboko zadiru u uzroke zločina, sa precizno nijansiranim likovima, sa veoma studioznim ,,čitanjem“ mračnih strana ljudske duše. Ko bi pomislio da se ispod slike savršenog i naprednog društva u Norveškoj krije toliko mračnih priča. A Nesbe njih ume da ispriča na zaista upečatljiv način.

I njegov junak, inspektor Hari Hule je čovek pun vrlina i mana, ali sa jasnim kodeksom časti i pravde, koje ga čine prijemčivim čitalačkoj publici. Poput legendarnog junaka Filipa Marlou koga je izgradio Rejmond Čendler.

Neki misle da uspeh svog spisateljskog rada Nesbe duguje i ekranizaciji nekih njegovih romana. Interesantna je bila skandinavska filmska adaptacija njegovog romana „Head Hunters“ (koji nije deo serijala o Hariju Huleu). Na žalost, holivudska ekranizacija njegovog možda najboljeg i najpopularnijeg romana o Hariju Huleu – „Sneško“, koji je uradjen u produkciji Martina Skorsezea, loše na prošao u bioskopima, a i kritika nije imala puno lepih reči za ovu adaptaciju Nesbeovom romana. Možda ni izbor Mihaela Fasbendera za ulogu Harija Hulea nije bilo dobro rešenje, ali se stiče utisak da je scenaristička adaptacija knjige bila u najmanju ruku neuspešna. Tako je to u Holivudu.

Šteta je što Nesbeove knjige nisu poslužile kao predložak za neku skandinavsku krimi seriju poput veoma popularne „Killing“ ili trilogije „Milenijum“. Nesbe je širinu svog književnog talenta iskazao i kroz knjige za decu – serijal knjiga o Doktoru Proktoru – maštovite priče o smešnim stranama života, koji se sa druge strane bavi mnogo ozbiljnim pitanjima odrastanja.

Srpska čitalačka publika imala je sreću da upozna najveći deo književnog stvaralaštva Ju Nesbea, posebno serijal od 11 knjiga o Hariju Huleu, koji je izdala „Laguna“, medju kojima su i „Crvendać“, „Solomonovo slovo“, „Spasitelj“, „Sneško“, „Utvara“, „Policija“ i poslednji u nizu „Žedj“. Kako je sam pisac najavio, naredne godine se može očekivati i novi roman o Hariju Huleu. Jedva čekamo...

Čitalačka publika dotle može da uživa u romanu „Magbet“, koji je Hule napisao u okviru projekta u kojem poznati pisci pišu romane po motivima Šekspirovih dela. Krimi roman po motivima Šekspira... zvuči interesantno.

Ali ipak, Hari Hule je poseban... Kao i Ju Nesbe.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.