DULSE PONTEŠ – FADO I VIŠE OD TOGA (Iz našeg ugla)

Izvor: BKTV News, 26.Apr.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DULSE PONTEŠ – FADO I VIŠE OD TOGA (Iz našeg ugla)

Koncert portugalske pevačke dive

Jedan od najznačajnijih svetskih ženskih vokala i najveća portugalska muzička zvezda Dulse Ponteš (Dulce Pontes) održala je u okviru 19. međunarodnog “Guitar art festivala” veliki koncert u Sava Centru i oduševila beogradsku publiku, koja izuzetno ceni portugalsku tradicionalnu muziku Fado i poznate izvođače te muzike (posebno Marizu i ansambl Madredeus koji su više puta gostovali u našem glavnom gradu).

Ovaj koncert portugalske >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pevačke dive, koju često nazivaju naslednicom legendarne Amalije Rodrigez, bio je specifičan i po tom što obeležava jubilej – 30 godina bogate karijere Dulse Ponteš, a kako je i sama pevačica naglasila posvećen je i njenom nedavno preminulom ocu.

Dulse Ponteš je ovaj impresivan koncert otvorila minimalističkim, ali maestralnim izvodjenjem pevačkih klasika “Hallelujah” i “La Boheme” samo u pratnji klavira, gde je njen moćni glas došao do punog izražaja. U drugom delu koncerta, na svojevrsnom putovanju kroz Fado muziku, Dulse Ponteš je predstavila neke od numera sa njenog najnovijeg albuma "Peregrinacao". Inače, ona je do sada izdala devet solo albuma prodatih u više miliona primeraka širom sveta.

U svojoj zaista sjajnoj karijeri Dulse Ponteš je saradjivala sa zaista velikim imenima svetske muzike, kao što su Andrea Bočeli, Hose Kareras, Sezaria Evora, Jorgos Dalaras, a posebno upečatljivi su bili nastupi sa poznatim kompozitorom Eniom Morikoneom sa kojim je izvodila njegovu filmsku muziku. Naročito je imspresivno bilo njeno izvodjenje jedne od najpoznatijih filmskih tema za legendarni film “Bilo jednom na Divljem zapadu” Serdja Leonea. Koncertu u Sava Centru je možda jedino nedostajalo izvodjenje ove muzičke teme u obradi Dulse Ponteš na portugalskom “Amor a Portugal”.

Beogradskoj publici veoma se dopala izuzetna verzija “Meu Amor sem Aranjuez” Dulse Ponteš, izvanredno odsvirana od pratećeg benda i zaista sjajno otpevana, sa izvanrednom emocijom. Finale koncerta bilo je rezervisano za čuvenu i sigurno najizvođeniju portugalsku pesmu ''Canção do mar'', koja je svetski poznata postala upravo po zaista impresivnoj intepretaciji Dulse Ponteš.

Dulse Ponteš je na svom prvom beogradskom koncertu (nadamo se da će ih u budućnosti biti još) pokazala sve čari portugalske tradicionalne muzike. Fado zaista ima puno poklonika u Beogradu, a Dulse Ponteš je sigurno postala još jedna njihova omiljena pevačica. Medjutim, Dulse Ponteš je pokazala da je njeno sjajno pevanje veće od Fado muzike i da ona sa pravom nosi titulu svetske muzičke zvezde. Do nekog novog vidjenja – Dulse Ponteš.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.