Izvor: Blic, 17.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrodizijaci za ekstazu

Afrodizijaci za ekstazu

Afrodizijaci. Postoje brojni mitovi o afrodizijacima i neki od ovih vekovima starih proizvoda funkcionišu, dok su ostali čista besmislica. Koliko da se zna (kao što sam već rekla), to su esencijalna ulja (u vidu sveća, štapića ili pena za kupanje) koja zaista mogu da povećaju libido, prosto zato što vas opuštaju i uvode u raspoloženje. Definicija 'afrodizijaka”, prema Brendi Lav, autorki Enciklopedije neobičnih seksualnih praksi (Encyclopedia >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << of Unusual Sex Practices), jeste 'hemikalija koja povećava ili pojačava seksualnu želju i izdržljivost. Termin potiče od Afrodite, grčke boginje ljubavi i lepote”. Ona ih dalje kategorizuje u dve grupe – prehrambene i droge. Stručnjaci veruju da su najuspešnije afrodizijačke mešavine one koje subliminalno podsećaju na unutrašnje ili spoljne telesne izlučevine. Nema onoga što ne može da se smatra afrodizijakom ako deluje na jedno od pet čula i stvara seksualnu reakciju. Svaka predstava ili supstanca koja izmamljuje reakciju od vašeg čula ukusa, mirisa, sluha, vida ili dodira, ili kombinacije nekih od njih, može se smatrati afrodizijakom. Dr Sintija Mervis Votson, autorka knjige Ljubavni napici (Love Potions), kaže 'kad su sva stimulisana odjednom, čuvajte se!” Afrodizijaci dolaze u vidu hrane ili pića, lekovitih biljaka ili začina, bajanja ili rituala, droge, homeopatskog leka, mirisa cveća ili arome. Mada su im forme različite, afrodizijaci su veliki zajednički imenitelji drevnih kultura: preparati koji obećavaju slične rezultate nađeni su u Kini, Egiptu, Indiji, Evropi, Africi, Južnoj Americi i Polineziji. Suština je u tome da će oni funkcionisati ako vi verujete da hoće. Određene supstance, kao što su ostrige, sadrže cink, moćan mineral koji podstiče seksualnu funkciju muškarca. Takođe, zanimljivo je opažanje da ostrige izgledom podsećaju na ženske genitalije. Prema Votsonovoj, određeni afrodizijaci su 'jednostavni kao srednjoškolska hemija”. Organizam je sposoban da proizvodi hormone, neurotransmitere i neuropeptide samo kad ga hranimo određenim esencijalnim sastojcima. Mnogi tradicionalni afrodizijaci su bogati aminokiselinama i potrebnim enzimima i vitaminima, i na tome se zasniva njihovo funkcionisanje. Votsonova pominje da biljni ekstrakti poput johambina, narda, sumaha, muire puame, guarane, damijane, testeraste palme, vanile, divljeg jama, ginka, pčelinjeg polena i kava–kave zaista pokazuju izvesne afrodizijačke efekte. Neki afrodizijaci, kao što je rekreativna droga MDMA (poznata po svom uličnom imenu, ekstazi), deluju putem izmene nivoa neurotransmitera i neuropeptida. Ekstazi izaziva ogromno oslobađanje serotonina koji proizvodi osećanje euforije, ali u isto vreme, ova droga inhibiše orgazam. Drugi način funkcionisanja afrodizijaka jeste kao inhibitora MAO (monoamin oksidaze). To znači da inhibiše proizvodnju supstance koja reciklira neurotransmitere, tako da se njihova koncentracija u organizmu povećava.

Lubrikanti. Šta bismo radili bez lubrikanata? Moje dame, ne možete uvek da očekujete od sebe da budete vlažne i raspamećene; a znam, gospodo, da volite meko, klizavo zadovoljstvo koje lubrikant dodaje vašoj dami, njenim igračkama i njenim prstima! Korišćenje lubrikanta samo povećava potencijal vašeg zadovoljstva. Pre no što počnemo, evo nekih detalja koje bi trebalo da imate na umu kad birate lubrikant za sebe:

l Preporučujem vodorastvorljive lubrikante u kombinaciji s kondomima; sigurniji su, kap vode ih vraća u život i neće korodirati lateks sadržan u kondomima. Mada su uljni lubrikanti u redu za manuelni seks, ako planirate i snošaj, uz upotrebu kondoma, neće valjati. Najbolje je prosto koristiti vodorastvorljivi lubrikant.

l Uvek čitajte šta piše na etiketi, do poslednjeg slova. Ako igde vidite reč 'ulje”, svi su izgledi da proizvod nije na bazi vode.

l Čuvajte se sastojka pod nazivom nonoksinol–9. U SAD je uvezen iz Nemačke, 30–ih, kao sredstvo za čišćenje u bolnicama, i može da bude krajnje iritirajući za muškarce i za žene. Mada ima tvrdnji da je reč o zaštitnom sredstvu protiv HIV–a, dokaza za to još uvek nema.

Nastaviće se...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.