САД: Отпечаћен извештај специјалне велике пороте о оптужбама против Трампа

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Sep.2023, 17:57

САД: Отпечаћен извештај специјалне велике пороте о оптужбама против Трампа

Судија из америчке државе Џорџије отпечатио је данас завршни извештај специјалне велике пороте о оптужбама против бившег америчког председника Доналда Трампа због његовог наводног покушаја да поништи резултате председничких избора у тој држави 2020. године. Фото: Танјуг/AP >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Photo/Charlie Neibergall Извештај је био запечаћен девет месеци, а садржи препоруке тужиоцима, пренео је Ројтерс. Агенција наводи да би документ могао да покаже да ли су поротници сматрали да је било потребно да буду оптужени додатни Трампови савезници поред оних који се већ суочавају са оптужбама.
Специјална велика порота састала се 2021. године на захтев окружног тужиоца округа Фултон Фани Вилис да би јој помогла у истрази.
Током неколико месеци, поротници су тражили судски позив за сведочења 75 сведока, укључујући Трампове сараднике, као што је његов бивши адвокат Руди Ђулијани, републикански сенатор Линдзи Грејем и највиши званичници Џорџије, као што је гувернер Брајан Кемп. Специјална велика порота није имала овлашћења да оптужи осумњичене, али је Виллис искористила доказе које је та порота прикупила да тражи од редовне велике пороте прошлог месеца да оптужи Трампа и његове сараднике за заверу и саботажу победе демократског кандидата Џозефа Бајдена у Џорџији.
У оптужници је наведено 30 неоптужених саучесника који су наводно учествовали у завери.
Трамп и 18 његових оптужених сарадника изјаснили су се да нису криви.
Трамп је негирао да је починио било какво кривично дело, наводећи да је жртва политичког прогона. Упркос правним проблемима, Трамп и даље предњачи за републиканску председничку номинацију следеће године, подсећа британска агенција.
Судија Вишег суда округа Фултон наредио је прошле седмице да се отпечати завршни извештај специјалне велике пороте.
Zelenski: Postaje nam sve teže da obezbedimo oružje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Отпечаћен извештај специјалне велике пороте о оптужбама против Трампа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.