Месец дана од насилног упада специјалаца у српске општине на северу

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jun.2023, 12:26

Месец дана од насилног упада специјалаца у српске општине на северу

Месец дана после насилног уласка албанских градоначелника у српске општине на северу Косова и Метохије уз помоћ специјалаца, Срби и даље мирно протестују, српска роба не може на Косово, као и аутомобили са таблицама градова на Косову којима је МУП Србије продужио регистрацију >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << после 21. новембра прошле године, јавља дописник Танјуга. Фото: Танјуг/Дописник КиМ Такође, ухапшено је осам Срба, док је једна особа пуштена уз кауцију.
Први пут после 1999. године, Видовдан неће бити обележен на Газиместану.
Припадници специјалне полиције такозваног Косова су и даље на пунктовима поред магистралног пута Косовска Митровица – Јариње, као и у базама, изграђеним на незаконито одузетој земљи, како од Срба, тако од српских локалних самоуправа.
После упада специјалаца у општинске зграде, 26. маја, и почетка протеста локалног становништва са захтевом да их напусте, 29. маја је дошло до сукоба припадника КФОР-а и локалних Срба. Повређено је преко 50 грађана, од којих један из ватреног оружја и 30 страних војника.
Такозвана Косовска полиција је након тога ухапсила осморицу људи у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, због чега је било протеста на ивици већег инцидента
На основу извештаја београдског официра за везу у Приштини, Дејана Павићевића, који је посетио ухапшене, већина њих је претучена и малтретирана.
Захтеви грађана, који се и даље свакодневно окупљају испред општинских зграда, су непромењени: повлачење специјалаца са територије севера Косова, да албански градоначелници не долазе у општинске просторије, пуштање на слободу свих невиних Срба и оснивање Заједнице српских општина.
И поред захтева САД и Европске уније да се специјалци повуку, а након тога и грађани, како би се одржали демократски избори уз учешће Срба, приштинске власти пристају за сада само на расписивање нових локалних избора, али после, како кажу „декриминилизације севера“ и после пуштања на слободу тројице косовских полицајаца, ухапшених 14. јуна од стране припадника МУП-а Републике Србије, дубоко иза административне линије са КиМ, у правцу централног дела земље.
Пуштање ухапшених полицајаца од председника Србије Александра Вучића траже и ЕУ и САД, а он је казао да ће учинити све да сачува мир али да, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти жели по сваку цену да изазпове рат. Пре два дана, такозване Косовске безбедносне снаге, којима није дозвољен улазак на север, извеле су марш у јужном делу Митровице, што је унело додатну узнемиреност Срба, али је наишло и оштру реакцију међународне заједнице.
Јужно од Ибра је такође ситуација напета. У Грачаници трају протести у знак подршке ухапшеном Д.М., због наводног ратног злочина из 1998. и 1999. године, а приликом протеста је дошло и до кошкања између полиције и учесника протеста, када је један грађанин лакше повређен.
У Грачаници су и у току Видовданске свечаности, бројне манифестације културног карактера, а први пут после 1999. године, парастос страдалима, неће се одржати на Газиместану, испред споменика јунацима Косовске битке, већ у порти манастира Грачаница.
То је одлука Епархије рашко-призренске због, како је наведено у саопштењу, лоше безбедносне ситуације и неповерења у такозвану Косовску полицију. Епархија је затражила да припадници КФОР-а преузму на себе обезбеђивања догађаја за време обележавања Видовдана.
Trojica pripadnika tzv. Kosovske policije pušteni da se brane sa slobode

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Месец дана од насилног упада специјалаца у српске општине на северу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.