Забрињава што је север Косова и Метохије окруен специјалним јединцама

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Sep.2022, 14:10

Забрињава што је север Косова и Метохије окруен специјалним јединцама

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да забрињава то што је север КиМ потпуно „окружен“ специјалним јединицама и указао да то, уколико се не реши проблем пререгистрације таблица, може довести до сукоба и појачаних притисака на Београд. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Драган Кујунџић „Мене заиста забрињава ситуација да су они север КиМ потпуно “окружили“. До сада су га држали у “потковици“, углавном претили јужно од Ибра, а сада већ стварају услове за стално базирање тих својих специјалних параполицијских јединица, али и тзв. косовских безбедносних снага“, рекао је Дрецун гостујући на Пинку.
Он сматра да ће земље Квинте морати да врше притисак на Приштину да се, ако ништа друго, пролонгира решавање питања таблица. „Изворни договор из 2016. године говори о томе да се, након петогодишњег периода, још годину дана продужава исто стање док се не реши проблем. Приштина је одустала од тога и мораћемо да постигнемо неко решење да Приштина не би примењивала силу те специјалне параполицијске јединице у случају да крене са скидањем таблица“, рекао је Дрецун.
Навео је да се сада први пут појављује већа формација тзв. косовских безбедносних снага на северу КиМ и да КФОР то зна и дозвољава супротно договору који је постигнут са НАТО-ом.
То, додао је, значи да земље Квинте које пресудно утичу на понашање КФОР-а стоје иза тога и пружају пуну подршку.
Навео је приштинске власти планирају набавку далекометног наоружања и додао да они немају оно чиме се сада хвале. „Пре неки дан је била изјава из Куртијеве партије да имају неке нове системе. Немају никакве нове системе, они имају проблем са људством. Та формација треба да има 5.000 људи, а они имају 3.500, не могу да мотивишу људе, немају довољно новца за све то“, рекао је Дрецун и закључио:
„Нити имају довољно пара, нити искусне људе. Оно што имају су аутоматске пушке, пиштољи, снајпери, пушкомитраљези…То није опасност по централну Србију јер не могу да се пореде наши војни капацитети и њихови паравојни капацитети, али јесте опасност по српски народ на КиМ“.
Srpska lista: Upad u Zubin Potok grubo kršenje sporazuma iz 2013. godine

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Забрињава што је север Косова и Метохије окруен специјалним јединцама се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.