Kako se farbaju jaja u Jasku?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se farbaju jaja u Jasku?

Farbanje jaja za Vaskrs je među najlepšim običajima i jedan od retkih koji je opstao i u gradu i na selu. Na selu se gotovo ništa nije promenilo, pa se po ukrase, umesto u prodavnice ide u prirodu, baš kao i nekada.

U sremskom mestu Jazak, članovi komšijskih domaćinstava okupljaju se na ledini, kako bi zajedno ofarbali jaja za predstojeći praznik.

"Uglavnom farbamo u lukovini, sa dodatkom koprive >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da dobijemo braon-zelenu boju. Ovako izgleda , uzimaju se travke razne i stavljaju se na jaja. Svi zajedno farbamo jaja. Očistimo ih i namažemo slaninom i uljem kako bi se sijala", objašnjava Vesna Radojičić, domaćica iz sela Jazak.

Prvo jaje koje se boji, tradicionalno je crveno. Ono se naziva "čuvarkućom" i ostaje u domaćinstvu do sledećeg Vaskrsa.

"Tradicija će se nastaviti. Trudićemo se da bude još 100 godina bar, kako bismo se i družili. Ipak je to jedno druženje i povezivanje ljudi, tako da mislim da ćemo se truditi da ovo sve opstane", dodaje Vesna Radojičić.

Bez poznavanja kulture i običaja, gubi se identitet čitavog naroda, a vreme praznika najbolje je da ih se podsetimo.

Niz običaja sprovodi se za Veliki Petak, poput onog da devojke koje nisu udate u noći Velikog petka sanjaju budućeg muža.

U narodu se veruje da oni koji imaju problem sa migrenom, danas obavezno treba da operu kosu kako ih tokom naredne godine ne bi bolela glava, a jedini uslov za to je da je ne peru petkom.



65

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.