Usvojen paket fiskalnih zakona

Izvor: RTS, 21.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen paket fiskalnih zakona

Skupština Srbije usvojila set pratećih budžetskih zakona kojima se predviđa povećanje akciza za neke proizvode, kao i usklađivanje carinskih stopa u skladu Prelaznim trgovinskim sporazumom sa EU od ove godine. Sutra nova vanredna sednica.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, posle sastanka s predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem, potvrdila je da će se parlament o Statutu Vojvodine i Zakonu o nadležnosti pokrajine izjašnjavati na redovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zasedanju prvog marta.

Predsednica Parlamenta rekla je da je davanje saglasnosti na statut Vojvodine jedan od prioritetnih zadataka Skupštine Srbije.

Predsednik pokrajinske Skupštine uveren je da će Statut Vojvodine potvrditi evropsku regionalizaciju Srbije i pojačati proces evropskih integracija.

Skupština Srbije usvojila je večeras većinom glasova paket pratećih budžetskih zakona kojima se predviđa povećanje akciza za neke proizvode, kao i usklađivanje carinskih stopa u skladu sa jednostranom primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom od ove godine.

Time je završeno prvo vanredno zasedanje Skupštine Srbije u ovoj godini, a Skupština sutra u 10 sati nastavlja novu vanrednu sednicu.

Povećane akcize na gorivo, cigarete i pivo

Izmenama zakona o akcizama predviđeno je povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo. Sadašnji iznos akcize na dizel gorivo biće uvećan sa 16,66 na 26 dinara po litru, a na benzin sa 27,5 na 42 dinara po litru, dok će akciza za tečni naftni gas za pogon motornih vozila iznositi 13 dinara po kilogramu.

Ovim zakonom menja se način plaćanja akciza na cigarete tako što će uvozne i domaće biti izjednačene i akciza po paklici do kraja ove godine biće 11 dinara. U narednim godinama akcize će biti povećavane. Na cigare i cigarilose plaća se akciza od 14,5 dinara po komadu. Akciza na pivo biće povećana sa devet na 15 dinara po litru.

Izmene zakona o carinskoj tarifi treba da omoguće jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom. Tim izmenama predviđeno je da se na uvoz robe poreklom iz zemalja sa kojima je Srbija zaključila sporazume o slobodnoj trgovini primenjuju stope carina predviđene tim sporazumima.

Za nova i polovna putnička vozila stopa carine sa 20 snižava se na 12,5 odsto. Ta carinska stopa predložena je kako bi u 2009. godini carinska stopa na uvoz automobile iz EU dostigla nivo od 10 osto, odnosno 10,6 odsto u skladu sa dinamikom sniženja predviđenog Prelaznim trgovinskim sporazumom između EU i Srbije.

Izmene carinskih stopa predviđene su i za mobilne i fiksne telefone, živinu, kombajne, traktore.

Takse neće plaćati crkve i verske zajednice 

Crkve i registrovane verske zajednice biće oslobođene plaćanja administrativnih taksi.

Što se tiče dopunjenog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predviđeno je da nivo penzija, utvrđen u oktobru 2008. godine koji je tada povećan za 10 odsto, predstavlja osnov za isplatu penzija i neće se menjati u 2009. godini.

Izmenama poreza na imovinu, porez će se plaćati na nepokretnosti u slučajevima prava svojine, prava zakupa stana, korišćenja građevinskog zemljišta, ali ne i na plodouživanje, pravo stanovanja i tajm šering, kao do sada.

Porez na imovinu plaćaće se za korišćenje državne svojine pokrajinske autonomije i jedinice lokalne samouprave, kao i na objekte koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Stopa poreza na prenos apsolutnih prava iznosi 2,5 odsto. Ukida se pravo na poreski kredit za stan u kome obveznik ne stanuje koje je bilo propisano u visini od 10 odsto za člana porodice obveznika a najviše do 30 odsto utvrđenog poreza.

Početak skupštinskog rada o temama van dnevnog reda

Početak rada Skupštine obeležila su pitanja poslanika opozicije koja su se najviše odnosila na formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga ali i ekonomska pitanja, kao što su posao sa "Fijatom" i odnos Vlade prema poljoprivredi, pa je rasprava o amandmanima završena sa zakašnjenjem.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je, zaključujući raspravu, da su poreska oslobađanja predložena kako bi se stimulisao povratak devizne štednje u bankarski sektor i ohrabrio razvoj tržišta kapitala i nastavak ulaganja u poljoprovrednu proizvodnju.

Dragutinovićeva je ocenila da porez na kamatu za deviznu štednju, koji je iznosio 20 odsto, nije bio razlog za povlačenje devizne štednje iz banaka, ali da poresko oslobađanje može da bude mera za ubrzan povratak devizne štednje.

Tim rešenjem predviđeno je da se do kraja ove godine ne plaća porez na osnovu kamata na deviznu štednju i druge depozite građana, porez na kapitalne dobitke na prihod koji je ostvaren na osnovu prenosa uz naknadu hartija od vrednosti, kao i na prihode od poljopivrede i šumarstva na katastarski prihod za 2008. i 2009. godinu.

Diana Dragutinović je precizirala i da se izmenama zakona o socijalnom osiguranju samo menjaju osnovice za plaćanje doprinosa u ovoj godini, a ne krug lica koja spadaju u rizične kategorije, a za koja će sredstva biti obezbeđena iz budžeta.

"Monasi i monahinje su obuhvaćeni zakonom o zdravstvenom osiguranju i za njih se sredstva obezbeđuju iz budžeta", objasnila je Dragutinović.

Dopunama zakona o penzijskom osiguranju predviđeno je da se povećani iznos penzija za deset odsto iz prošle godine, neće menjati ni tokom 2009. godine.

Dragutinovićeva je, odgovarajući na primedbe poslanika da se penzije u ovoj godini ne usklađuju sa ranije obećanom dinamikom, rekla da su se "okolnosti promenile i da trenutno nije moguće ostvariti privredni rast od sedam odsto".

Poslanici SNS i DSS kritikovali su na kraju rasprave o amandanima izlaganje Dragutinovićeve, navodeći da su "predizborna obećanja data zbog partijskih ustupaka, da je zahvaljujući njima ministarka dobila funkciju, kao i da su neke ekonomske okolnosti mogle da se predvide".

Kritika Vlade zbog Bezbednosnih snaga Kosova i "Fijata"

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović tražio je od Vlade da odgovori šta će preduzeti povodom formiranja Bezbednosnih snaga Kosova, optužujući vlast da je prihvatanjem misije Euleks omogućila suspendovanje UNMIK-a i stvaranje vojske Kosova, iako je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Todorović je takođe pitao i šta će država preduzeti da zašititi Srpsku pravoslavnu crkvu i srspki narod u Crnoj Gori, ocenjujući da su "potpuno obespravljeni u toj zemlji".

Poslanik SNS Jorgovanka Tabaković tražila je da se utvrdi odgovornost nadležnih zbog odlaganja posla sa "Fijatom", jer su, kako je ocenila, "obmanjivali građane predizbornim obećanjima, a sada se pravdaju svetskom ekonomskom krizom".

Šef poslaničkog kluba Nova Srbija Velimir Ilić upozorio je na sve teži položaj poljoprivrednika u Srbiji zbog jednostrane primene prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić kritikovao je vlast što je pristala na jednostranu primenu trgovinskog sporazuma, ocenjujući da će to ugroziti ekonomske interese Srbije, a neće dovesti do evro pridruživanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Srbije: Usvojen paket poreskih zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2009

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je večeras većinom glasova paket pratećih budžetskih zakona kojima se predviđa povećanje akciza za neke proizvode, kao i usklađivanje carinskih stopa u skladu sa jednostranom primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom od OBE godine...Time...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Gorivo poskupljuje više od 8 dinara

Izvor: B92, 22.Jan.2009, 11:37

Beograd -- Ministarstvo rudarstva i energetike predložilo je povećanje cene goriva za oko osam dinara po litru, a Vlada je usvojila Uredbu o povećanju akciza na gorivo...Prema tom predlogu, motorni benzini bi u proseku trebalo da poskupe za 7,5 dinara po litru i dizel za prosečno 9 dinara po litru....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.