Eva Ras biografija

Izvor: Poznati.info, 10.Jul.2014, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eva Ras biografija

Eva Ras punog imena Eva Marija Balaša Stević je srpska glumica, slikar i pisac. Eva je u svojoj karijeri napravila mnogo toga pa je tako objavila trinaest književnih djela od kojih je “Born dead” najpoznatiji sa zapletom na ivici zamišljenog i stvarnog.

Eva Ras je rođena 1. januara 1944. godine u Subotici. Poreklom je iz Mađarske, a u Subotici je živela sve do svoje 18-te godine. Posle toga je došla u Beograd gde je upisala dramaturgiju i glumu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info <<
Nastupala je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, a isto tako se pojavljivala u serijama i filmovima Dragoslava Lazića i Siniše Pavića. Bila je u braku sa Radomirom Stevićem Rasom, slavnim slikarom.

Nažalost ćerka Kruna Ras je preminula kada je imala samo 24 godine. Radomir Stević Ras je pored toga šta je bio slavni slikar ujedno osnivač privatnog pozorišta u vreme komunističke diktature.

Eva Ras je mnogo puta bila slavljena od mnogih kritičara, pa je tako dobila nagradu za glumicu godine, a u Mađarskoj je dobila Golden Buttrefli povodom proslave 100 godina filma. Ne treba zaboraviti na nagradu za životno delo Aleksandar Lifka.

Eva je dobitnik Zlatnog prstena 2007. godine zahvaljujući svom kreativnom opusu. Dobitnik je i nekoliko domaćih nagrada od strane struke i kritičara koji su oduvek cenili sve šta je uradila za kulturu.

Autor: Sanja, Foto: Screenshot Youtube
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.