Za zid Grčkoj ni cent od EU

Izvor: B92, 08.Feb.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zid Grčkoj ni cent od EU

Atina -- Evropska komisija odbila je grčki zahtev da sufinansira gradnju ograde na granici s Turskom kojom se želi zaustaviti dolazak ilegalnih imigranata.

Evropska komisija je upozorila Atinu da bi se na taj način kršila ljudska prava.

"Kazala sam ne grčkom zahtevu za finansiranje ograde kod Evrosa, jer je ona nepotrebna", kazala je poverenica za unutrašnje poslove i imigraciju Sesilija Malmstroem.

Ograda s bodljikavom žicom predviđena je na delu granice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde reka Evros ulazi na tursku teritoriju. Biće duga 10,3 kilometara, visoka 2,5 metra i imati 25 nadzornih kamera. Nena vrednost procenjuje se na 5,5 miliona evra, a gradnja je počela u ponedeljak.

"Bilo bi bolje da se fokusiraju na strukturne reforme sistema azila i kontrole granica", dodala je, najavivši skoru posetu Grčkoj.

"Nijedan cent iz evropskog budžeta neće biti odobren" za taj projekt. "Ogradu će Grčka finansirati vlastitim sredstvima, bez evropskog doprinosa", istakao je portparol poverenice Malmstroem.

Grčka bi ove godine od EU-a trebala dobiti 90 miliona evra za rešavanje problema velikog broja tražitelja azila i imigranta, ali taj novac neće smeti upotrebiti za gradnju ograde, dodao je.

Grčki ministar za zaštitu građana Hristos Paputsis kritikovao je Komisiju zbog te odluke.

"Evropska komisija mora pokazati više poštovanja prema naporima grčke vlade i suzdržati se od političke ocene njenih izbora. Evropa mora prekinuti s licemerjem i dvostrukim standardima kada je reč o borbi protiv ilegalne imigracije", rekao je.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.