Za energetsku efikasnost 5 mil. €

Izvor: B92, 13.Jan.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za energetsku efikasnost 5 mil. €

Beograd -- Inteza lizing je s fondom Grin for grovt (GGF) potpisala ugovor o kreditu od pet miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, novac će kroz finansijski lizing biti namenjen preduzećima i poljoprivrednicima u Srbiji, a predviđeno je da se omogući ušteda 20 odsto enegrije.

To će dovesti do ukupne energetske uštede od približno 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona kilovat sati na godišnjem novou i godišnjim smanjenjem emisije ugljen-dioksida od okvirno 12.500 tona, navodi se u saopštenju.

Kredit fonda je dopunjen paketom podrške GGF Centra za tehničku pomoć u pružanju usluge analize energetske efikasnosti tržišta i obuke zaposlenih, uvođenje sistema za monitoring i izveštavanje, kao i usluga energetske revizije.

Uz podršku GGF Fonda klijenti kompanije Inteza lizing u Srbiji moći će da unaprede neefikasnu proizvodnu opremu, da optimizuju proizvodne procese i zamene zastarele mašine i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ugovor s kompanijom Inteza lizing je prvi kredit GGF fonda iz Luksemburga za energetsku efikasnost jednoj lizing kompaniji u Srbiji i predstavlja nastavak saradnje s Bankom Inteza, osnivačem i vlasnikom kompanije te lizing kompanije.

Fond GGF posvećen je povećanju energetske efikasnosti i podsticanju korišćenja izvora obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju i Tursku, kao i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

GGF obezbeđuje refinansiranje finansijskim institucijama u svrhu daljeg kreditiranja privrede i domaćinstava za projekte energetske efikasnosti. Fond takođe investira direktno u male i srednje projekte korišćenja obnovljivih izvora energije.

Fond GGF su kao javno-privatno partnerstvo u decembru 2009. pokrenuli Nemačka razvojna banke (KfW) i Evropska investiciona banka (EIB) uz finansijsku podršku Evropske komisije, Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GGF Fond i Intesa Leasing potpisali kredit za efikasno korišćenje energije

Izvor: B&F Online, 13.Jan.2014

Fond Green for Growth, Jugoistočna Evropa, (GGF) potpisao je ugovor o kreditu u iznosu od 5 miliona evra sa kompanijom Intesa Leasing sa ciljem da omogući finansiranje projekata energetske efikasnosti (EE) namenjenih privredi i poljoprivrednicima širom Srbije. Novo partnerstvo između Intese Leasing...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.