Vlada hoće Zakon bez sindikata

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada hoće Zakon bez sindikata"

Beograd -- Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da Vlada Srbije namerava da sindikate potpuno isključi iz procesa donošenja izmena i dopuna Zakona o radu.

"Jedina namera Vlade Srbije je potpuno isključivanje sindikata iz daljeg dijaloga i usvajanje Zakona o radu po svaku cenu i daleko od očiju javnosti", navodi se u saopštenju te sindikalne organzacije.

To namera Vlade se, kako se ukazuje, može videti iz jednostrane odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politike da otkaže javne rasprave o Nacrtu izmena Zakona o radu i otkazivanja Javnog saslušanja Odbora Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Saslušanje, koje je bilo zakazano za danas, otkazano je jučerašnjim šturim obaveštenjem Odbora, u kome se razlog otkazivanja navodi da se nisu stekli uslovi za prezentaciju i održavanje javne rasprave - neodazivanjem jednog od socijalnih partnera.

"Udruženi sindikati Srbije Sloga javno pitaju Odbor: Koji je to tajanstveni socijalni partner koji opstruiše javnu raspravu na temu Preloga izmena Zakona o radu, da li su to predlagači zakona, sindikati, ili predstavnici Vlade i resornih ministarstva?", piše u saopštenju.

Ukazuje se da javnost treba da brine to što je Vlada Srbije socijalni dijalog "preselila na polje imaginarne, virtuelne komunikacije", pa se ministri, umesto javnog sučeljavanja, sve češće javnosti i sindikatima obraćaju preko društvenih mreža.

"Mi ne želimo da učestvujemo u virtuelnom socijalnom dijalogu, da razgovaramo s ministrima preko društvenih mreža i da im komentarima objašnjavamo", ukazuju Udruženi sindikati "Sloga".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Vlada hoće Zakon bez sindikata"

Izvor: Akter, 24.Dec.2013

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da Vlada Srbije namerava da sindikate potpuno isključi iz procesa donošenja izmena i dopuna Zakona o radu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.