Vek borbe, ali Srbija već pobednik

Izvor: B92, 15.Apr.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek borbe, ali Srbija već pobednik

Beograd -- Cilj Srbije je da do 2015. godine, ostvari šest milijardi dolara deviznog priliva od izvoza hrane, a do 2020. godine 10 milijardi dolara, kaže Rasim Ljajić.

Neophodno je da iskoristimo sve raspoložive kapacitete, rekao je ministar unutrašnje i spoljne trgovine i ukazao da u Srbiji uljare koriste 50 odsto kapaciteta, šećerane 25, konditorska industrija 40, industrija mesa 30, a industrija stočne hrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 34 odsto.

To je podatak, koji pokazuje da strani investitori imaju prostora za ulaganje u proizvodnju hrane u Srbiji, rekao je Ljajić i dodao da su investitori do sada uložili tri milijarde evra u tu oblast.

Malo je poznato da je Srbiju i agencija UN za hranu FAO prepoznala kao zemlju koja je značajni proizvođač u svetu, pa je tako Srbija druga u svetu po proizvodnji šljive, treća po malinama i brašnu od žitarica, četvrta po guščijoj pašteti, peta po uzgajanju deteline, šesti po pilećoj džigerici, sedmi po repi i deveta po dunji i sladoledu, rekao je Ljajić na otvaranju Međunarodnog sajma hrane i pića Fudreks.

Prema njegovim rečima, 21. vek će biti vek borbe za hranu, vodu i energiju, a na svu sreću Srbija je bogata sa sva tri resursa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izvoz hrane vrednosti 6 milijardi dolara

Izvor: Beta, 15.Apr.2014

BEOGRAD, 15. aprila 2014. (Beta) - Plan Vlade Srbije je da 2015. devizni priliv od izvoza hrane iz Srbije bude šest milijardi dolara, a 2020. godine da to bude 10 milijardi dolara, izjavio je u utorak ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim LJajić...On je na otvaranju Medjunarodnog sajma hrane...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.