Otvoren sajam hrane i pića

Izvor: RTS, 15.Apr.2014, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren sajam hrane i pića

Plan Vlade Srbije je da 2015. devizni priliv od izvoza hrane iz Srbije bude šest milijardi dolara, a 2020. godine da to bude 10 milijardi dolara, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić je na otvaranju Međunarodnog sajma hrane i pića "Fudreks kulinarija" rekao da bi se ti planovi ostvarili potrebno je iskoristiti sve kapacitete u proizvodnji hrane koje Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima, a koji se trenutno, na žalost ne koriste u potpunosti, prenosi Beta.

Ljajić je precizirao da uljare u Srbiji trenutno koriste 50 odsto svojih kapaciteta, šećerane 25 odsto, konditorska industrija 40 odsto, dok je iskorišćenost kapaciteta u industriji mesa 30 odsto, a u industriji stočne hrane 34 odsto.

Prema rečima Ljajića i Agencija za hranu pri Ujedinjenim nacijama prepoznala je Srbiju kao značajanog proizvođača hrane i da smo druga zemlja u svetu po proizvodnji šljive.

"Ovde se malo zna, ali Srbija je u svetu treći proizvođač maline i brašna od žitarica, četvrti proizvođač gušćije paštete, peta po uzgajanju deteline, šesta po proizvodnji pileće džigerice, sedma po proizvodnji višnje i repe, a deveta po proizvodnji dunje", naglasio je Ljajić.

On je podsetio i da poljoprivereda i prehrambena industrija Srbije učestvuje 17 odsto u bruto društvenom proizvodu zemlje i da se devet godina za redom beleži suficit u razmeni sa svetom.

Precizirao je i da je prošle godine ukupna spoljno trgovinska razmena Srbije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bila 3,3 milijardi evra.

Prema njegovim rečima održavanje Međunarodnog sajma hrane i pića, u Beogradu na kojem se predstavlja više od od 70 izlagača iz 15 zemalja, idealna je prilika da se Srbija prepozna kao značajan proizvođač hrane.

"Sajam je posebno značajan jer će čitav 21. vek, biti vek borbe za hranu, vodu i energente, a Srbija je na svu sreću bogata sa sva ta tri resursa, naročito sa potencijalima za proizvodnju hrane", naglasio je Ljajić.

Na toj manifestaciji koja se organizuje treću godinu za redom predstavljaju se najveći i najpoznatiji proizvođači i distributeri hrane i pića, kao i predstavnici trgovinskih lanaca iz 15 zemalja sveta, odnosno iz Evrope, iz zemalja bivšeg SSSR-a, Bliskog istoka i Afrike.

Na sajmu je izložena sveža i smrznuta hrana, meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, testenine i pekarski proizvodi, prerađevine od voća i povrća, organska hrana,

konditorski proizvodi, začini i dodaci jelima, voda, bezalkoholna i alkoholna pića i topli napici.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Delegacija Novog Pazara posetila Odbojkaški savez

Izvor: SandzakInfo.net, 16.Apr.2014, 15:45

Delegaciju su činili Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, dr Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, Ervin Ćorović, predsednik OK Novi Pazar Junior i Berat Kurtanović, tim menadžer OK Novi Pazar Junior.

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.