Rešićemo problem finansiranja RTV-a

Izvor: B92, 30.Avg.2013, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešićemo problem finansiranja RTV-a

Beograd -- Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio u parlamentu da će uskoro biti rešen i problem finansiranja RTV zaposleni nisu primili plate od maja.

Vučić je rekao da će biti očuvani manjinski servisi, ali se usprotivio ideji da se dalje formiraju lokalni javni servisi jer bi se to pretvorilo u veličanje lokalnih funkcionera i gradonačelnika i ruženja njihovih političkih protivnika.

"A što to pitanje RTV-a niste rešavali kada ste vi to držali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod kontrolom? Bilo vam je važno da vaša slika bude što lepša a naša što ružnija, a kada je doteralo cara do duvara, onda to treba da rešava neki tamo Vučić i drugi, ili ćemo da demonstriramo protiv njih", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da Srbija danas, posle godinu dana rada Vlade, ima neuporedivo bolju političku i pravnu poziciju i da je poštovani član medjunarodne zajednice, a da saradjuje i sa zemljama zapadne civilizacije i sa Rusijom i sa Kinom.

"Njihovi (ruski) najviši zvaničnici su ovde govorili da imaju najbolju moguću komunikaciju sa ovom vladom. To je rekao Rogozin, a očekujemo i dolazak Vladimira Putina koji će u Srbiji na jesen otvoriti Južni tok", rekao je Vučić i dodao da takvu saradnju Srbija ima i sa UAE i drugima arpskim i nearapskim zemljama.

Istakavši da opozicija u parlamentu ne zna šta hoće, Vučić je kao primer naveo i prodaju Telekoma. On je rekao da ne sme da iznese detalje tih ugovora, jer ga je, kako je rekao, sramota kakve smo ugovore pravili.

"Ne želim ni o kome iz prethodnog perioda ružno da govorim, jer znam da neko iz inostranstva gleda i pomisliće - 'kakva je ovo zemlja'. Kakve veze su se pronalazile za ugovore od preko miliona evra. Telekom nisu mogli da prodaju za preko milijardu i 100.000 evra, a danas, dve godine posle toga, iako ste znali kako je razoren Telekom, kada razmišljamo, a nećemo da ga prodamo ako ne dobijemo veću cenu, a vi nas kritikujete, a ne znate zašto nas kritikujete", naveo je Vučić.

On je dodao da će biti značajno smanjenje subvencije za Železnice i ostale slične kompanije.

"Jat je gubio 38 miliona evra. Jel neko bio zadovoljan uslugom? Pa, nije. Napravili smo nešto novo što za 12 meseci treba da donese profit od 30 miliona. E, sad, to nije dobro što 300 ljudi treba da ode a njih nekoliko desetina neće da radi testove za engleski. Ako neko hoće da radi u jednoj od najuspešnijih kompanija, onda mora da zna engleski i da prodje još neke testove. Prošlo je vreme da neko ne želi da se usavršava zato što je pre 40 godina stekao diplomu", rekao je Vučić.

Vučić je istakao značajne rezultate aktuelne vlade u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Upoređujući rezultate u toj oblasti, on je rekao da je u periodu ove vlade podignut najveći broj, čak 180 optužnica, 117 u krivičnim postupcima nakon 1. avgusta 2012. godine, a zatim i optužnice za istrage, od kojih je cak 113 za organizovani kriminal potvrđeno.

"Sa kojom mi argumentacijom onda uopšte razgovaramo i zašto smo primorani da odgovaramo i kako je moguće da neko takvom metodom unosi nemir u naše gradjane služeći se neistinama i to bez jednog malog 'izvinite'", rekao je Vučić.

Vučić je optužio pojedine predstavnike opozicije da su "kao najgori ksenofobi" napadali ideju da u rekonstruisanu Vladu udju stranci ili gradjani Srbije koji žive i rade u inostranstvu.

"Kada smo mi to predložili, taj predlog više ne valja. Je l' to znači da u ovoj zemlji šta god da uradite neće biti dobro dok to vi ne predložite", rekao je Vučić, zamerajući opoziciji da samo žele da budu na vlasti, jer im ne odgovara da neke druge gledaju na toj poziciji.

"Imam ideje, veru, snagu i energiju"

Aleksandar Vučić je rekao da "nema ni sekunde, ni minute, ni milione", ali da ima ideju, veru, snagu i energiju, što je teren na kojem demokrate ne mogu da ga pobede.

Vučić je to rekao odgovrajući na opaske šefa poslaničkog kluba DS-a Borka Stefanovića, koji je mu je zamerio da čita stenografske beleške sa ranijih sednica skupštine, ali i da, iako je obećao, nije dostavio podatke o broju podignutih optužnica u organizovanom kriminalu.

Stefanović je takođe pitao po kom osnovu je Vučić dobio reč, pošto su poslanici već saslušali polusatni ekspoze premijera.

Vučić je rekao da građanima Srbije, koji nisu pravnici i ne moraju da znaju, da udruživanje radi vršenja krivičnog dela nije sinonim za organizovani kriminal.

On je ponovio da u poređenju sa "nultim rezultatom" bivših vlasti na planu borbe protiv organizovanog kriminala, ova vlada ima učinak od 180 podignutih optužnica za manje od godinu dana.

"Želim da kažem da su pri tome 22 optužnice za proizvodnju i prodaju droga, 17 za prevare, zatim za pranje novce, poresku utaju, nedozvoljenu proizvodnju i promet droga, teška ubistva, odavanje službene tajne i druga krivična dela...", rekao je vicepremijer.

A što se tiče stalnih opaski da li je on imao pravo da govori ili ne, Vučić je upitao šta je to što opoziciji smeta.

"Voleli biste da ne govorim, voleli biste da niko nema pravo da odgovori", naveo je vicepremijer.

On je na primedbu da je često na televizijama i u novinama, rekao da će tražiti i da će DS-u dostaviti koliko je imao gostovanja na državnoj televiziji, a koliko predsednik DS-a i da je uveren da će to pretegnuti na drugu stranu.

"Dostaviću vam koliko je imao vaš predsednik prostora u medijima, a koliko ja od 1. avgusta prošle godine, videćete da ta razlika ne postoji, a druga je stvar što sam mnogima postao predmet opsescije, pa goovre o meni", rekao je Vučić.

On je ukazao da je predsednik DS, kada je reč o intervjuima, imao prednost u odnosu na njega, ali da se on nije utrkivao s njim, jer nema ni sekunde, ni minute, ni milione.

"Ja samo imam ideje, veru, snagu i energiju, što vi ne možete da pobedite", poručio je Vučić demorkatama.

Na pitanje Stefanovića po kom osnovu je Vučić dobio reč, predsedavajući sednicom Konstantin Arsenović odgovorio je da je premijer trenutno van sale i da je zato dao reč Vučiću.

"Hoćemo bolji rezultat"

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na sednici Skupštine Srbije da je glavna motivacija za rekonstrukciju Vlade bila da se postigne što bolji rezultat, a ne da kadrovi Srpske napredne stranke dođu na važna mesta.

"Igrali smo Ligu Evrope. ali hoćemo Ligu šampiona. Ni tada nećemo biti zadovoljni, gledaćemo da doguramo što više", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o rekonstrukciji Vlade.

Vučić je rekao da niko iz SNS, na čijem je čelu on, neće doći na važna mesta, osim na čelo Ministarstva odbrane (Nebojša Rodić).

Govoreći o planovima Vlade, Vučić je rekao da će biti sprovedene mnoge reforme, poput smanjenja poreza za proizvođače i dodatnog oporezivanja onih koji imaju najviše.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Rešićemo problem finansiranja RTV-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2013

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio u parlamentu da će uskoro biti rešen i problem finansiranja RTV-a čiji zaposleni nisu primili plate od maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.