Upozorenje pred otkaz u italijanskoj firmi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2015, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje pred otkaz u italijanskoj firmi

Nakon jednočasovnog štrajka, zbog kršenja sindikalnih prava i loših uslova rada, oko 150 radnika italijanske firme "Konfecioni Andrea" u Jagodini, dobilo je upozorenje pred otkaz. Uz upozorenje zaposlenima koji su učestvovali u štrajku, rukovodstvo je zabranilo i pristup fabrici. Nakon pregovara sa jagodinskom lokalnom samoupravom, odlučeno je da se radnici ipak vrate na posao.

Zbog učestvovanja u štrajku 150 radnika italijanske firme "Konfecioni Andrea" dobilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upozorenje pred otkaz. Oni su u petak i subotu sa posla vraćeni svojim kućama.

"Oni vraćaju radnike sa posla, oni ne daju njima pristup fabrici. To je apsolutna povreda zakona, što je i naš advokat rekao, jer ljudima nije uručen otkaz ugovora o radu već upozorenje", kaže Dragan Vesić iz sindikata "Nezavisnost".

"Ja uđem u proizvodnju i u tom momentu dolazi do mene portir koji mi kaže: izvini Momirka ali ja sam dobio naređenje da istog momenta morate da napustite firmu, i vama je svaki pristup ovoj fabrici zabranjen", kaže Momirka Bojić, predsednica samostalnog sindikata "Nezavisnost".

Radnici smatraju da ne postoje razlozi za ovakvim reagovanjem rukovodstva jer je štrajk odobren zakonom.

Rukovodstvo fabrike kao glavni razlog za ovakav postupak navodi gubitak u proizvodnji od nekoliko desetina hiljada evra.

"Zato što su poslata upozorenja i uz upozorenja su poslate i suspenzije tim radnicima. Nakon današnjeg sastanka sa lokalnom samoupravom na čelu sa Draganom Markovićem Palmom i predstavnicima preduzeća "Konfecione Andrea" postignut je sporazum o njihovom povratku na posao", veli Miša Petrovski, pravni zastupnik fabrike "Konfecioni Andrea Srbija".

Iako italijanska kompanija nije prekršila potpisani ugovor o saradnji sa lokalnom samoupravom na osnovu Zakona o štrajku direktno su ugrožena prava radnika.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.