Optužni predlog protiv Dulića, Drobnjaka i Janjića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužni predlog protiv Dulića, Drobnjaka i Janjića

BEOGRAD -

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je danas optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Olivera Dulića i njegova dva saradnika zbog zloupotrebe službenog položaja i predložilo da se osude na bezuslovne kazne zatvora, izjavio je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević.

Radisavljević je rekao da je optužni predlog podnet i protiv saradnika u Dulićevom ministarstvu Nebojše Janjić, kao i protiv direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Radisavljević je objasnio da se oni terete da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja od strane zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

"Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru 'Nuba invest' omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP 'Putevi Srbije' i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom", rekao je Radisavljević.

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest" oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.

Tužilaštvo je predložilo da se nakon održanog glavnog pretresa (suđenja) i nakon izvođenja dokaza koji su predloženi - svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora, rekao je Radisavljević.

"U ovom trenutku značajno je da objasnim da rad policije i tužilaštva za organizovani kriminal na ovom predmetu nije završen, naprotiv, predmet našeg daljeg zajedničkog rada biće istraživanje da li je u vezi sa izdavanjem dozvola investitorima Nuba Invest bilo i korupcije", naglasio je tužilac.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku tužilaštvo već raspolaže određenim podacima koji ukazuju da je tu bilo i koruptivnih elemenata i zbog toga intenzivno sarađuje ne samo sa našom policijom već i sa kolegama u inostranstvu u pokušaju da dobijemo odgovor to izuzetno važno pitanje u ovom trenutku.

Oni se terete za najblaži oblik krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Optužbi predlog, a ne optužnica, podneti su sudu jer se ovaj proces vodi po takozvanom "skraćenom krivičnom postupku".

Dulić nije dobio optužni predlog, suđenje bez prigovora

Bivši ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić ni njegovi branioci još nisu dobili optužni predlog.

Dulić je rekao Tanjugu da po savetu advokata neće davati izjave, ali je potvrdio da se nalazi u Srbiji.

Dulićev advokat Miloš Paligorić rekao je Tanjugu da ni on još nije dobio optužni predlog.

On je pojasnio da prema zakonu, na optužni predlog ne postoji pravo ulaganja prigovora, već o njegovoj pravosnažnosti odlučuje postupajući sudija.

Ukoliko oceni da je optužni predlog bez manjkavosti, sudija će zakazati glavni pretres - suđenje.

Skupština Srbije je 8. oktobra u ponedeljak ukinula imunitet Duliću, koji je i poslanik Demokratske stranke, pošto se on na njega pozvao u dva dana ranije, kada je policija pokušala da ga privede u njegovoj kući u Subotici.

Janjić je bio saslušan u nedelju u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega mu je ukinuto policijsko zadržavanje, dok je direktor "Puteva Srbije" dan ranije, saslušan u policiji.

Tužilaštvo je zajedno sa Upravom kriminalističke policije od marta ove godine vodilo predistražni postupak povodom izdavanja dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Reč je o trasama državnih puteva od Beograda do granice sa Makedonijom, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom i Hrvatskom.

Tužilaštvo je u okviru istražnih radnji protekle sedmice preduzelo sve neophodne dodatne radnje, ispitivalo svedoke zaposlene u Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje koji su preduzimali službene radnje u postupku izdavanja građevinskih dozvola i lokacijskih i građevinskih dozvola.

Drobnjak i Janjić saslušani su povodom izdavanja pet dozvola za izgradnju optičke mreže investitoru "Nubi invest" i sumnjiče se da su tom prilikom favorizovala pomenutog investitora u pogledu brzine izdavanja i redosleda dozvola u odnosu na druga dva preduzeća - "Telekom" i "Sat - trakt".

Na osnovu podataka koje je prikupila Uprava kriminalističke policije, ocenjeno da su dozvole "Nubi invest" izdate a da prethodno nisu pribavljeni potrebni uslovi i saglasnosti državnih i javnih preduzeća, kao ni javnih preduzeća lokalnih samouprava preko čijih teritorija je prolazila optička mreža .

Ta preduzeća su time ostala uskraćena za prihod koji im po zakonu i po propisu lokalnih samouprava pripadaju, a iznos će biti utvrđen tokom postupka.

Uočeno je i različito postupanje Ministarstva prilikom izdavanja dozvola preduzeću 'Nuba invest' u odnosu na sve druge investitore, čime je 'Nuba' stavljena u privilegovan položaj jer je omogućeno da prva izgradi i pokuša eksploataciju optičke mreže, a samim tim i ubiranje značajnih prihoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radisavljević traži bezuslovnu kaznu zatvora za Dulića (VIDEO)

Izvor: Press, 12.Okt.2012

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je danas optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Olivera Dulića i njegova dva saradnika zbog zloupotrebe službenog položaja i predložilo da se osude na bezuslovne kazne zatvora, izjavio je Tanjugu tužilac Miljko Radisavljević  

Nastavak na Press...

Tužilaštvo predložilo optužnicu za Dulića

Izvor: Mondo, 12.Okt.2012

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je danas optužni predlog Višem sudu u Beogradu protiv Olivera Dulića zbog zloupotrebe službenog položaja...Specijalni tužilac Miljko Radisavljević je rekao da su optužnim predlogom obuhvaćeni i njegov bivši pomoćnik Nebojša Janjić,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.