Tadić završava posetu Sloveniji

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić završava posetu Sloveniji

Predsednik Srbije Boris Tadić i slovenački premijer Borut Pahor složili se da su odnosi između dve države dobri i da postoje potencijali za još tešnju privrednu saradnju. Razgovorima sa srpskom dijasporom i posetom srpskoj pravoslavnoj crkvi u Ljubljani, Tadić je završio posetu Sloveniji.

Drugog dana zvanične posete Sloveniji, predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Ljubljani sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom.

Predsednik Srbije Tadić izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je na konferenciji za novinare u Ljubljani da je sa predsednikom Tirkom i premijerom Pahorom razgovarao o položaju srpske zajednice u Sloveniji.

"To je jedno važno pitanje očuvanja kulturnog identiteta naših ljudi koji ovde žive i njihovog statusa", rekao je Tadić.

"Pitanje granica je ostalo nerešeno na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, a moj stav je da pored principa pravednosti ugrađenog u osnovni koncept međunarodnog prava treba pronaći racionalno rešenje koje važi za čitav prostor bivše Jugoslavije, što je pretpostavka integracija", rekao je Tadić.

"Postoji pitanje o kojem nemamo isto mišljenje, a to je pitanje Kosova, ali o svim ostalim pitanjima mi imamo skoro podudarna mišljenja, i to je velika stvar", dodao je predsednik Srbije.

Tadić i Pahor složili su se tokom sastanka u vili Podrožnik da su odnosi između dve države dobri, i da postoje potencijali za još tešnju privrednu saradnju.

Dvojica državnika su razmenila mišljenja o prevazilaženju svetske ekonomske krize i o procesu evrointegracija država Zapadnog Balkana, kao i o drugim aktuelnim temama koje se tiču Evropske unije, navodi se na sajtu slovenačkog premijera.

Pahor je izrazio podršku Slovenije Srbiji u približavanju evroatlantskim strukturama, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Tadić je zajedno sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom posetio u Ljubljani kompaniju "Hermes Softlab", koja posluje u sastavu srpske firme "Komtrejd".

Zaposleni i rukovodstvo kompanije upoznali su predsednike Tadića i Tirka sa razvojnim planovima. Kompanija ima svoja predstavništva u dvadesetak zapadnih država, uključujući SAD, Nemačku i druge.

Predsednik Srbije sastao se i sa predstavnicima dijaspore u Sloveniji, kao i sa parohom srpske pravoslavne crkve Ćirilo i Metodije Peranom Boškovićem. Predsednik Tadić izjavio je da su Srbi u Sloveniji i Slovenci u Srbiji most prijateljstva. Obišao je i gradilište kulturnog pastoralnog centra.

Kamen-temeljac ovog doma, površine 1.700 kvadratnih metara, postavljen je pre više od godinu dana, a predviđeno je da u njemu bude sedište mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cele Italije, prostor za verske delatnosti, ali i mesto za okupljanje, druženje i kulturno uzdizanje srpske dece koja žive u Sloveniji.

Poziv slovenačkim kompanijama da ulažu u Srbiju

Prvog dana posete, Tadić se najpre sastao sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom na Brdu kod Kranja i tom prilikom izjavio da je učlanjenje u Evropsku uniju najveći strateški i politički interes Srbije.

Dvojica predsednika su naglasila značaj privredne saradnje i nastupa na trećim tržištima, kao i značaj saradnje u oblasti kulture i školstva.

Predsednik Srbije pozvao je slovenačke kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da će investitori na taj način obezbediti pristup do sada nedostupnim tržištima.

Predsednik Tadić je, obraćajući se učesnicima srpsko-slovenačkog poslovnog foruma u Ljubljani, istakao da su države sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini zapravo veliko tržište sa oko 800 miliona stanovnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić nastavlja posetu Sloveniji

Izvor: NaDlanu.com, 30.Sep.2009

LJUBLJANA, 30. septembra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić u sredu će u Ljubljani razgovarati sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom. Tadić će drugog dana posete Sloveniji sa slovenačkim kolegom Danilom Tirkom posetiti preduzeće Hermes SoftLab koje je u vlasništvu srpskog preduzeća...

Nastavak na NaDlanu.com...

Građani Srbije i Slovenije - most prijateljstva

Izvor: Mondo, 30.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u poseti Sloveniji, izjavio je danas da su Srbi u Sloveniji i Slovenci u Srbiji most prijateljstva.

Nastavak na Mondo...

Tadić razgovarao sa Pahorom

Izvor: S media, 30.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da su Srbi u Sloveniji i Slovenci u Srbiji most prijateljstva. Predsednik Srbije je posetio i preduzeće Softlab ,u srpskom vlasništvu u Ljubljani i Srpsku pravoslavnu crkvu, a sastao se i sa predstavnicima srpske nacionalne zajednice u Sloveniji. .."Sa...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.