Švedska spušta kamatne stope

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 17:25

Švedska spušta kamatne stope

U Švedskoj smanjenje kamatnih stopa najverovatnije sledi u maju ili junu.

Švedska centralna banka mogla bi da snizi svoju referentnu kamatnu stopu u prvih šest meseci 2024. godine jer su se inflatorni pritisci smanjili, a to će pre biti moguće u maju ili junu, nego u martu.

Naime, zamenik guvernera Riksbanke Per Janson rekao je u četvrtak da je u ovom trenutku realnije da će stopa biti smanjena u maju ili junu, prenosi Rojters.

Da bi pitanje smanjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo na dnevnom redu u martu, potrebno je da inflacija nastavi da usporava, a planovi za smanjenje kamatnih stopa velikih centralnih banaka će verovatno takođe morati da budu mnogo jasnije izloženi, rekao je on.

Na sastanku održanom 1. februara, centralna banka je zadržala referentnu kamatnu stopu nepromenjenom na četiri odsto, ali je saopštila da bi smanjenje kamatnih stopa moglo doći mnogo ranije od prognoze koju je dala u novembru, kada nije očekivala promene pre 2025. godine.

Međutim, centralna banka je takođe saopštila da će postupati oprezno, poruku koju je ponovio Janson, da će čak i nakon prvog ublažavanja monetarne politike centralna banka "najverovatnije morati da napravi pauze u smanjenju kamatnih stopa dok ne dobije više povoljnih informacija".

Cene na tržištima mogle bi biti manje od juna, ukoliko se kamatne stope smanje dva do tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.