Jocić: Nisam kriv

Izvor: RTS, 20.Apr.2010, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jocić: Nisam kriv

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam odbacio, na suđenju pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, krivicu za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića. Nastavak suđenja u sredu.

Čitanjem optužnice pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu počelo je suđenje Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, i članovima njegove grupe za ubistvo vlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Optužnica Tužilaštva za organizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franića, 23. oktobra 2008. godine, tako što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1.500.000 evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Jocić je izjavio na početku suđenja, da je nevin i da nema ništa sa ubistvom hrvatskog novinara Ive Pukanića.

"Srbija me je uhapsila da bi učinila ustupak Hrvatskoj, a do toga je došlo posle crnogorsko-hrvatske informacije da ja mogu da ugrozim bezbednost predsednika Srbije Borisa Tadića, za potrebe crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije", rekao je Jocić, iznoseći svoju odbranu.

Jocić je prvog dana suđenja završio iznošenje odbrane, a suđenje će biti nastavljeno u sredu, kada će ga ispitivati Sudsko veće.

Rešenje ubistva od regionalnog značaja 

Tokom današnjeg suđenja Jocić je naveo da pojedini moćnici u Hrvatskoj imaju interes da se ubistvo Pukanića ne razreši, i podsetio da je u toj državi predstavljen kao najopasniji Srbin.

"Rešenje ubistva Pukanića nije samo u interesu njegove porodice, moje porodice i moje dece, već je i od regionalnog značaja", smatra Jocić.

Prema njegovim rečima, Srbija je možda država sa najmanje uticaja međunarodnog kriminala, a ovde je "u pitanju policijsko-politička igra da se kriminal izveze u Srbiju".

"Nisam vratio u Srbiju da bi se bavio kriminalom, došao sam da se bavim biznisom i da ulažem u privatizaciju. Nažalost, neko misli da ja mogu da budem smetnja crnogorsko-hrvatskoj, a posebno albanskoj mafiji, da peru novac u Srbiji. Zasmetao sam i nekim srpskim tajkunima", istakao je Jocić.

Jocić je naveo da istražni sudija koji je vodio istragu protiv njega nije imao hrabrosti da se bavi razrešenjem Pukanićevog ubistva i da je odbio da sasluša 50 svedoka iz Srbije, Rusije, Nemačke, Holandije.

Takođe je istakao da nikoga od optuženih da su članovi njegove grupe, ne poznaje, izuzev njegovog kuma Slobodana Đurovića, zvanog Kardinal, kome se sudi u Zagrebu.

"Ja nisam ubio Pukanića, ja nisam platio, ja nisam organizovao, ja nisam naručio, ja nisam želeo, ja nisam imao motiv da ubijem Pukanića. Jednostavno, nisam", istakao je Jocić, obraćajući se sudskom veću.

Jocić je ukazao da je optužnica srpskog tužilaštva protiv njega zasnovana na iskazu čoveka koga hrvatsko pravosuđe označava kao krunskog svedoka u tom slučaju, Tomislava Marjanovića, a za koga tvrdi da je višestruko osuđivani kriminalac i da je prihvatio da ga tereti kako bi sebe oslobodio robije.

Pre čitanja optužnice, Jocić je prilikom davanja ličnih podataka rekao da ima petoro dece i da je po zanimanju privrednik, vlasnik preduzeća "Hemisfera" i da ostvaruje mesečne prihode "od 600 do 1.600 evra, prosečno 2.000 evra".

Naveo je da je ranije osuđivan u Holandiji 1991. godine, kada je pucao na holandsku policiju.

"Napali su mi kuću u Holandiji i hteli su da me uhapse zbog ubistva, pa sam pucao ali nikog nisam pogodio. Za to ubistvo sam oslobođen, ali sam za pucanje na policiju osuđen na tri godine zatvora", rekao je optuženi.

Naveo je i da je pre 25 godina u Opštinskom sudu u Novoj Gorici, u Sloveniji, osuđen, kako je rekao, "kada je bežao od komunizma" za krivično delo "bekstvo iz države" na tri meseca zatvora, a da je u Italiji "osuđen zbog automobila".

Odbrana na 30 strana 

Pred početak suđenja advokat Zdenko Tomanović, Jocićev branilac ocenio je da će se njegova odbrana bazirati na dokazivanju da niko od trojice optuženih, kojima se sudi u Zagrebu, nije spomenuo Jocića na sastanku u jednom zagrebačkom stanu.

Advokat je najavio da će njegov branjenik na današnjem suđenju izneti odbranu koju je napisao na 30 strana i da će to trajati oko tri sata.

Optuženi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović dovedeni su u zgradu Specijalnog suda pod snažnim merama obezbeđenja kakve su primenjivane za članove "Zemunskog klana" - u dugoj koloni policijskih vozila i džipova.

Predsednik sudskog veća je Vladimir Vučinić i članovi Nada Zec i Siniša Petrović, dok optužnicu zastupa zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovica Jovanović.

Sudija Vučinić najavio je da će na suđenju, pored ostalih, svedočiti Hadži Dragan Antić i Žarko Pavlović.

Zatraženo izvdajanje dokaza hrvatskih organa 

Tužilaštvo navodi da su, osim Jocića, pripadnici kriminalne grupe postali Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, koji sa njim sede na optuženičkoj klupi.

Advokati Milovanovića, Miroslav Petković i Dušan Mašić, zatražili su da iz predmeta budu izdvojeni svi dokazi koje su pribavili hrvatski organi jer su pribavljeni bez naredbe organa Srbije.

Advokat Mašić je podsetio da je Milovanović za isto delo optužen u Hrvatskoj i da nije moguće voditi istovremeno dva postupka za isto krivično delo.

Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert Matanić, Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, kojima se već uveliko sudi pred Županijskim sudom u Zagrebu. Gudurić, koji se nedavno predao policiji BiH, izručen je Hrvatskoj.

"Sreten Jocić je naložio Slobodanu Đuroviću da se ubistvo izvrši što pre zbog mogućnosti da Pukanić nastavi sa iznošenjem saznanja o kriminalnom delovanju naručioca ubistva, nudeći za to dodatnu nagradu", navodi se u srpskoj optužnici.

Dalje se kaže da je u trenutku kada su Pukanić i Franić izašli iz zgrade, u 18.27 časova, jedan od članova grupe aktivirao je bombu koja je usmrtila obojicu.

Kao motiv ubistva Pukanića, optužnica pominje to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada boravi u pritvoru Okružnog zatvora. Kuzmanović i Milovanović uhapšeni su mesec dana kasnije, takođe, u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo suđenje Sretenu Jociću

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2010

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje Sretenu Jociću i beogradskom delu njegove grupe optužene za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića.

Nastavak na Radio 021...

Sreten Jocić: Nisam kriv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2010

BEOGRAD - Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam završio je danas u Specijalnom sudu, izjašnjavanje o optužnici koja ga tereti za ubistvo vlasnika hrvatskog lista Nacional Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u Zagrebu 23. oktobra 2008. godine, posle čega je sudsko veće najavilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sedam zaštićenih svedoka na suđenju Joci Amsterdamu

Izvor: Blic, 21.Apr.2010, 01:00

Beograd - U postupku protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića, optuženih za ubistvo vlasnika „Nacionala“ Ive Pukanića i Nike Franjića, svedočiće sedam zaštićenih svedoka pod rednim brojevima od jedan do šest, dok je poslednji zaveden pod pseudonimom „Koko“....

Nastavak na Blic...

Sreten Jocić (Joca Amsterdam) odbacio krivicu za ubistvo Pukanića

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Apr.2010

BEOGRAD - Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam odbacio, na suđenju pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, krivicu za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića. Nastavak suđenja u sredu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.