Šta ako se Iran uključi?

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 07:35

Šta ako se Iran uključi?

Ako bi se Iran uključio u izraelsko-palestinski sukob globalna ekonomija bi zapala u recesiju sa skokom cena nafte, izvestio je Blumberg ove nedelje.

Prema Blumberg Ekonomiks-u, analitičari posmatraju uticaj na globalni rast i inflaciju u slučaju tri potencijalna scenarija - sa neprijateljstvima koja su uglavnom ograničena na Izrael i palestinske teritorije; sa širenjem sukoba na Liban i Siriju; i sa direktnom konfrontacijom između Izraela i Irana.

Dok će sva tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << scenarija verovatno izazvati porast cena nafte, veću inflaciju i sporiji globalni ekonomski rast, najveću štetu bi, kažu analitičari, naneo potpuni rat između Irana i Izraela.

"Što se sukob širi, to više njegov uticaj postaje globalni, a sve manje regionalni. Sukob na Bliskom istoku može da potrese svet, jer je taj region ključni snabdevač energijom i ključni prolaz za transport", napisali su oni, prenosi RT.

U tom slučaju, cene nafte bi mogle skočiti na 150 dolara po barelu. Globalna inflacija bi verovatno porasla na 6,7% sa trenutne prognoze MMF-a za 2024. od 5,8%. Globalni rast bi se verovatno smanjio za 1% u odnosu na trenutne projekcije za sledeću godinu koje iznose 1,7%. Ovo bi bila najgora cifra od 1982. i, u monetarnom smislu, koštala bi globalnu ekonomiju otprilike 1 bilion dolara.

"Proizvodni kapaciteti u Saudijskoj Arabiji i UAE možda neće biti dovoljni ako Iran odluči da zatvori Hormuški moreuz, kroz koji prolazi jedna petina svetskih dnevnih zaliha nafte", upozoravaju analitičari.

Efekti bi se brzo osetili, tvrde analitičari, jer se mnoge zemlje i dalje bore sa inflacijom izazvanom sankcijama Zapada Rusiji u vezi sa Ukrajinom, koje su preorijentisale globalnu trgovinu, uključujući tokove nafte i gasa. Oni upozoravaju da bi još jedan rat u regionu koji proizvodi energiju mogao da gurne globalnu ekonomiju u recesiju.

Blumberg, međutim, napominje da je direktan sukob između Irana i Izraela i dalje "malo verovatan scenario".

Ovomesečna neprijateljstva između palestinske militantne grupe Hamas, koja kontroliše Gazu, i izraelskih odbrambenih snaga, već su izazvala porast globalnih cena nafte, pa je tako za naftu Brent za decembarsku isporuku cena u petak na berzama zatvorena na 90,8 dolara po barelu, u odnosu na otprilike 84 dolara po barelu nedelju dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.