Srbija finansijski stabilna

Izvor: RTS, 02.Mar.2020, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija finansijski stabilna"

Predstavnici države, ekonomisti i privrednici na Kopaonik biznis forumu razgovaraju o mogućnosti Srbije da iskoristi četvrtu industrijsku revoluciju. Među prvim su se obratili guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar ekonomije Siniša Mali.
Siniša Mali je izjavio da su projekcije da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Prema njegovim rečima, do takvog rezultata Srbiju će dovesti stabilna makroekonomska politika, javne finansije, ulaganja od 14 milijardi evra u okviru programa "Srbija 2025" u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju, ali i pravljenje povoljne situacije za dolazak stranih investitora.
Mali je istakao da je 2019. godina bila ekonomski jedna od najuspešnijih za Srbiju, dodajući i da je bila važna iz dva razloga – završetka mera fiskalne konsolidacije i velike stope rasta.
Ministar finansija je kazao da je stopa ekonomskog rasta prošle godine u Srbiji iznosila 4,2 odsto, navodeći da je u poslednjom kvartalu iznosila čak 6,1 odsto i to uprkos uvođenju kvota na izvoz čelika i prištinskih taksi.
Govoreći o fiskalnim rezultatima, Mali je naveo da Srbija već četvrtu godinu ima suficit u budžetu i dodao da je za poslednja dva meseca planirala deficit u budžetu, ali da je opet na nuli i da je srpski budžet u plusu za 20 milijardi dinara, jer bolje ide naplata poreza i troškovi se drže pod konrolom.
Ministar je podsetio da je prošle godine povećana i plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto i naveo da je prosečna plata u decembru prešla cifru od 500 evra i iznosila 509 evra.
Najavio je i da će iz godine u godinu nastaviti da raste i minimalna cena rada.
Govoreći o javnom dugu, Mali je rekao da se na tom polju vodi apsolutno odgovorna politika i ukazao da učešće javnog duga u BDP-u danas iznosi ispod 50 odsto, dok je 2013, 2014 i 2015. javni dug imao učešće 75 odsto BDP.
Podsetio je da se stopa nezaposlenosti snižava i da je prošle godine bila najniža od kada se prati, odnosno od 1996. godine, dodajući da je iznosila 10,4 odsto, dok je u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 9,7 odsto.
Mali je ukazao i da se povećava broj radnih mesta, ističući da je u poslednje četiri godine otvoreno novih 200.000 radnih mesta.
Osvrnuo se i na priliv stranih direktnih investicija i podsetio da je Fajnenašal tajms naveo da je Srbija u 2019. privukla najviše stranih direktnih investicija u svetu u odnosu na svoju veličinu i da su one iznosile 3,8 milijardi evra bruto u okviru 105 projekata.
Tabaković: NBS će nastaviti da čuva finansijsku stabilnostJorgovanka Tabaković je istakla pokazatelje koji potvrđuju finansijsku stabilnost zemlje.
Tabakovićeva je rekla da je nivo problematičnih kredita smanjen na 4,1 odsto u decembru 2019, što je za oko 80 odsto manje u odnosu period od pre samo oko četiri godine.
Guvernerka je naglasila da je dinarska štednja u 2019. povećana za 30 odsto u 2019. godini i da je na kraju 2019. iznosila 80 milijardi dinara, dok sada iznosi 83 milijarde.
"Ove godine ćemo 70 odsto prihoda od našeg poslosvanja uplatiti u budžet, a to znači više sredstava za nove investicije i rast zaposlenosti", naglasila je Tabaković.
Guvernerka je naglasila da će NBS nastaviti da čuva stabilnost finansijskog sistema zemlje.
"To nas u NBS obavezuje da i u narednom periodu nastavimo da radimo nepristrasno, u korist svih građana Srbije, bez obzira na to da li su potrošači, poslodavci, štediše ili investitori. To ćemo raditi obezbeđujući stabilnost, jer je ona ključna tačka u kojoj se susreću interesi svih, kao Andrićevi mostovi".
Tabaković kaže i da se malo govori o inflaciji u Srbiji, ali da se zato lakše planira i posluje.
Istakla je da može da obeća da NBS neće menjati ni pravac ni tempo rada, da nastavlja da bude čuvar stabilnosti, da deluje proaktivno i da bude jedan od lidera u inovacijama.
Primetila je da se danas diskutuje o tome da li će Srbija da raste po stopi od četiri, pet ili šest odsto, dok, kaže, istovremeno postoji konsenzus da će rast svakako biti dinamičan i vođen investicijama, izvozom i potrošnjom.
"Važan preduslov za takav tempo i strukturu jeste očuvanje ukupne stabilnosti - monetarne, finansijske, fiskalne, političke. I na ovom mestu želim da pomenem Aleksandra Vučića, koji je jedini razumeo celovitost sistema ukupne ekonomije i koji je založio sav svoj ljudski i politički kapital za budućnost Srbije. Nije bilo ni lako ni popularno, jer je naša ekonomija bila u velikim strukturnim problemima", naglasila je guvernerka.
Napomenula je da se povećava i uvoz, pri čemu se oko tri četvrtine rasta uvoza od početka investicionog ciklusa odnosi na rast uvoza sredstava za reprodukciju i sredstava za rad.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mali na Kopaonik biznis forumu: Do 2025. godine BDP Srbije iznosiće 73 milijarde evra

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2020

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su projekcije da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen KOPAONIK - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da su projekcije...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.