Selaković o Kosovu i UNESCO-u: Biće teška borba, ne opuštati se

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Nov.2015, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković o Kosovu i UNESCO-u: Biće teška borba, ne opuštati se

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković ističe da je uveren da će se država Srbija do poslednjeg trenutka boriti da spreči prijem Kosova u UNESCO.

"Očekujem i dalje tešku borbu... ne treba se sada opuštati, treba raditi do kraja", rekao je Selaković za RTS, komentarišući pridobijanje podrške pojedinih zemalja.

On je istakao da je to vrlo komplikovano pitanje i važna stvar, uz opasku da "ovo nije prijem u neku sportsku asocijaciju".

"Ovde je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << reč o onome što je bit srpskog naroda, srpske istorije, srpske kulture, to je naša kulturno-istorijska baština, nešto najvrednije što je ostalo iz sjajnog srpskog srednjeg veka na Kosovu i Metohiji", istakao je Selaković.

On je zaključio da bi pripisivanje te baštine nekom drugome ili dati na čuvanje onome "ko je pokazao da ne da ne želi da čuva, već da uništava", bio anticivilizacijski korak.

Prijem Kosova u UNESCO uvršten u dnevni red Generalne konferencije Uneska za ponedeljak, 9. novembar.

Kako je ranije za agenciju Beta rekao ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković - postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine.

U slučaju da predlog za odlaganje rasprave o ovoj tački ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke koji je podnela Albanija sa grupom država. U tom slučaju, porebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Predaja srpske baštine bila bi anticivilizacijski korak

Izvor: Cafe.ba, 07.Nov.2015

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da bi davanje srpske baštine na Kosovu onima koji su pokazali da ne žele da je čuvaju, već da je uništavaju, bio anticivilizacijski korak...Selaković očekuje i dalje tešku borbu na sprečavanju članstva Kosova u Unesko, te ističe...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.