Saudijci ulažu 28 mlrd. $ u struju

Izvor: B92, Tanjug, 02.Jul.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijci ulažu 28 mlrd. $ u struju

Rijad -- Saudijska državna elektroenergetska kompanija "Saudi elektrisiti" je saopštila da u naredne tri godine planira da uloži 28 milijardi dolara u proizvodnju struje

Plan kompanije je da time pokrije rastuću tražnju u toj najvećoj arapskoj privredi. Realizacija određenog broja projekata se već obavlja, čime će instalisana snaga kapaciteta za proizvodnju struje biti povećana za oko 13 hiljada megavata.

"Saudi elektrisiti" takođe planira da do 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uloži 70 milijardi dolara u povećanje instalisane snage za 25 hiljada megavata i tako pokrije rastuću tražnju struje, podstaknutu primenom 400 milijardi dolara vrednog petogodišnjeg vladinog plana, kao i rastom broja stanovnika.

Prema procenama, potrošnja električne energije u toj zemlji bi do 2032. mogla da se učetvorostruči, na 140 gigavata godišnje, zbog industrijske ekspanzije i realizacije vladinih projekata za izgradnju infrastrukture.

Broj žitelja Saudijske Arabije se u poslednjih 30 godina utrostručio, na 25 miliona ljudi, a rast će se verovatno nastaviti brzinom od dva odsto godišnje jer je gotovo polovina građana naftom prebogate zemlje mlađa od 20 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.