SVE NADE POTONULE! Crnogorci računali na postsezonu, ali epidemija urušila sva očekivanja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2020, 18:52

SVE NADE POTONULE! Crnogorci računali na postsezonu, ali epidemija urušila sva očekivanja!

-Ključna lekcija je da ćemo morati da pravimo plan da se slična situacija može opet desiti - rekao je Davidović

-Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka toj destinaciji, ne može se govoriti o postsezoni koja bi u nekoj meri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine, nastale zbog pandemije korona virusa- rekao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crne Gore Damir Davidović.

Imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, kako je dodao, napori moraju biti usmereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i na pripremi naredne letnje.

Letnja bi, kako kaže, trebalo da bude znatno bolja nego ova, upravo zbog toga što su svi akteri na domaćem i emitivnim tržištima upoznati sa svim što prati epidemija i standardima zaštite koji treba da budu primenjeni.

Iako su postojale tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i iz regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu u Crnu Goru, zbog aktuelne epidemiološke situacije druge države su uvele ograničavajuće mere za putovanja prema CG i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru budu nadoknađeni gubici u značajnijoj meri, rekao je Davidović.

On je naglasio da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede jer je epidemija urušila sva očekivanja i što se tiče i prihoda, poseta i noćenja u odnosu na realna očekivanja.

-Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, turoperatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabeležili smo rast u prva dva meseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snega, međutim dolaskom pandemije sve se promenilo- kazao je Davidović.

Istakao je da je ovo problem na koji ne može da utiče niko osim discipline svih u poštovanju mera.

-Moramo se pridržavati mera i preporuka Instituta za javno zdravlje, ali se nadamo da će epidemiološka situacija da se smiri kroz disciplinovan odnos svih aktera i građana i da ćemo narednu sezonu dočekati tako što ćemo da je pokrenemo što pre za šta postoje usvojene mere. Na prvom mestu implementacija epidemioloških mera ostaje prioritet zbog pitanja javnog zdravlja u Crnoj Gori- tvrdi Davidović.

Očekivali su, kako ističe, snažnu postezonu, po nekim najavama i projekcijama sa početka leta, kada se očekivalo smirivanje epidemije u letnjim mesecima, postojala su očekivanja da može biti i snažnija nego prošle godine imajući u vidu da zbog epidemije veliki broj turista je odložio svoje odmore u špicu sezone.

-Međutim, sa epidemiološkom situacijom se desilo to što se desilo i u ovom trenutku treba da radimo za narednu sezonu. Naredne godine se očekuje normalizacija, ali je teško projektovati bilo što imajući u vidu ishod projekcija kretanja pandemije koje su postojale u pripremi ove sezone na globalnom nivou. Ne samo mi, nego i teško šta mogu projektovati i međunarodne organizacije koje su u pandemji više puta korigovale svoje projekcije. Pokazalo se da je epidemija pošla u neku drugu stranu i ozbiljno ograničila turistički promet. Već neko vreme je jasno koji su to standardi zaštite i da ih se svi moraju pridržavati- kazao je Davidović napominjući da se većina hotelijera u tome ove godine dobro snašla kao i jedan broj ugostitelja.

Kako je istakao Davidović, iz ove turističke godine izvukli smo, i institucije i privreda i privatni izdavaoci smještaja, pouke i svaka naredna sezona će u planovima sadržati mogućnost da će se neka nova epidemija ili vanredna okolnost možda pojaviti.

Ključna lekcija u svim segmentima privrede je da ćemo morati da pravimo plan da se slična situacija može opet desiti, rekao je Davidović i dodao da sve aktivnosti treba da budu spremne na taj rizik jer je pandemija potpuno novi oblik izazova.

-Ove godine gubici su veliki. Pad turističkog prometa je značajan, za prvih sedam meseci smo ostvarili oko 15 odsto turističkog prometa iz prošle godine i kada govorimo o broju turista, noćenjima i naplati boravišne takse-kazao je Davidović.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Region: U BiH 235 novozaraženih i 12 preminulih, u Hrvatskoj 232 nova slučaja, u Crnoj Gori 289

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 07:43

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić izjavio je da je nagli skok broja zaraženih od korone u Crnoj Gori posledica nepoštovanja mera i raznih dešavanja u prethodnom periodu, ali da neće više biti zabrana dolazaka u Crnu Goru, ni iz Srbije, niti iz ostalih delova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.