SLABO POVERENJE PUTNIKA Evropski avio-saobraćaj potonuo više nego što je očekivano, ŠET MILIONA letova manje

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2020, 18:52

"SLABO POVERENJE PUTNIKA" Evropski avio-saobraćaj potonuo više nego što je očekivano, ŠET MILIONA letova manje

Vazdušni saobraćaj u Evropi ove godine zbog pandemije korona virusa biće pogođen teže nego što se prvobitno očekivalo, objavio je Eurocontrol.

- Očekuje se da će ukupni broj letova u Evropi biti manji za 55 odsto u odnosu na 2019. godinu, što je šest miliona manje letova, odnosno za milion letova više nego što se po prvobitnom scenariju predviđalo - objavio je Eurocontrol, evropska međuvladina organizacija zadužena za koordinaciju upravljanja vazdušnim saobraćajom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ukupni gubici za aviokompanije i aerodrome mogli bi dosegnuti 140 milijardi ove godine, trideset milijardi više od procene iz aprila ove godine.

U aprilu je Eurocontrol očekivao postupni oporavak vazdušnog saobraćaja do kraja godine, ali taj scenario više nije izgledan nakon što se u avgustu zaustavio oporavak.

Manjak koordinacije

Sledećih mjeseci vazdušni saobraćaj trebao bi biti oko 40 do 50 odsto od normalnog, što znači da bi na nivou cijele godine saobraćaj mogao biti manji za 55 odsto, odnosno šest miliona letova manje, navodi Eurocontrol.

Glavni direktor Eurocontrola Eamon Brenan žali se na izostanak "koordinacije među državama članicama".

- Mnogo je zbrke i jako malo poverenja putnika, dok raste broj zaraženih korona virusom. Sadašnja situacija mogla bi se poboljšati kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati vazdušnim saobraćajem kroz usklađeni pristup prema testiranju i kroz zajedničke procene epidemioloških kriterija. S tim bi situacija postala predvidljivija za putnike, aerodrome i aviokompanije. Istovremeno, situacija može postati i gora ako države nastave nametati opšta ograničenja i karantinske mere - ovaj pristup ubija turističku industriju - ističe Brenan.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Korona smanjila uvoz alkohola u BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2020, 07:05

BANJALUKA - Da je u jeku pandemije virusa korona smanjena konzumacija alkohola u BiH, najbolje svjedoče podaci da je za osam mjeseci ove godine uvezeno alkohola u vrijednosti oko 104,8 miliona maraka, što je za 11,3 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.