Ruski kredit za železnicu

Izvor: RTS, 15.Apr.2011, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski kredit za železnicu

Potpisan protokol za realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu. Važan korak smo danas napravili, rekao je ministar Milutin Mrkonjić posle potpisivanja protokola sa predsednikom Ruskih državnih železnica Vladimirom Jakunjinom.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U Vladi Srbije je postignut dogovor da se do 20. maja dopuni projektna dokumentacija za drugi kolosek pruge Beograd - Pančevo, koja je deo beogradskog železničkog čvora i da se u naredna tri meseca potpiše izvođački ugovor, rekao je Jakunjin.

Okvirno je planirano da od ruskog kredita u beogradski železnički čvor bude uloženo 182, 5 miliona evra, od čega u prugu Beograd - Pančevo 45 miliona, tehničko putničku stanicu "Zemun" 29 miliona i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

Slediće izgradnja pruge Valjevo - Loznica, sa izdvajanjem 276 miliona evra, i obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, odnosno do Vrbnice, sa 200 miliona evra.

Jakunjin je naveo da je dogovoreno i da ruska strana finansijski pomogne završetak izrade projekata sa šest ili sedam miliona evra.

Čelnik Ruskih železnica je rekao da će zatim biti usaglašeni uslovi kredita između ministarstava finansija Srbije i Rusije.

"Vrlo važan korak smo danas napravili", rekao je Mrkonjić, dodajući da će naši građevinari u narednom periodu imati dosta posla.

Učestvovaće ruske i domaće firme

Mrkonjić je rekao da Ruske železnice imaju vrlo kvalitetnu opremu i da će od ruskog kredita od 800 miliona dolara "barem polovina biti oprema", ocenjujući da će to biti povoljno za srpske železnice.

Prema njegovim rečima, kandidovani projekti su među najvažnijim za železnički saobraćaj u Srbiji.

"Ubeđen sam da će realizacija projekata početi u rokovima u kojima smo se dogovorili i da će to biti jedan od uspešnijih kredita koje smo dobili od Ruske Federacije", rekao je ministar, navodeći da će prvo početi radovi na beogradskom železničkom čvoru.

Ministar je rekao da će u tim projektima učestvovati ruske i domaće firme, kao i da će naša preduzeća raditi "gde god budu mogla".

Potpisavanju protokola je prisustovao i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je rekao da je danas postignut dogovor o načinu realizacije projekata koja bi mogla da počne u toku ove godine.

"Sve zavisi koliko su obe strane spremne da izvrše obaveze", dodao je ruski ambasador.

Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković je izjavio da je postignut dogovor da se završi projekta dokumentacija kako bi se potpisali izvođački ugovori i dogovorila cena kredita.

"Današnji dogovor da se može fazno pristupiti realizaciji ruskog kredita i izvođenju radova na tim projektima je izuzetno važan", rekao je Marković i dodao da će, zahvaljujući tome, vrlo brzo početi radovi u okviru najspremnijih projekata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje realizacija ruskog kredita od 800 miliona dolara

Izvor: EMportal, 15.Apr.2011

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su danas u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu.

Nastavak na EMportal...

Ruski kredit od 800 miliona dolara za Željeznice Srbije

Izvor: Capital.ba, 15.Apr.2011

BEOGRAD, Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i predsjednik Ruskih državnih željeznica Vladimir Jakunjin potpisali su danas u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za 'Železnice' Srbije. Okvirno je planirano da od ruskog kredita u...

Nastavak na Capital.ba...

BLAGOSLOV ZA VOZOVE

Izvor: Kurir, 16.Apr.2011, 09:12

BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su juče protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu...Patrijarh srpski Irinej primio je Vladimira Jakunjina i blagoslovio...

Nastavak na Kurir...

Ruski kredit za srpsku železnicu

Izvor: TvojPortal.com, 16.Apr.2011

 . BEOGRAD, 15. aprila 2011. (Beta) - Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su u petak u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu.. .  . . Dogovor...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.