Recesija tehnički okočana

Izvor: B92, Tanjug, 15.Okt.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recesija tehnički okočana

Brisel -- Recesija je "tehnički okončana", ali će privredni oporavak najverovatnije biti umeren i na "staklenim nogama", kaže član upravnog odbora ECB-a Gi Kaden.

U intervjuu za belgijski nedeljnik "Vif ekstra" Kaden je ocenio da je u privredama Francuske i Nemačke u drugom tromesečju 2009. obnovljen blagi rast i da je to verojatno bio slučaj i kod većeg broja zemalja u trećem kvartalu.

"Tehnički je recesija okončana, ali razloga za veliko slavlje nema. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oporavak će biti skroman i na krhkim osnovama", rekao je Kaden.

On je precizirao da su za privrednu aktivnost najvećim delom zaslužne državne podsticajne mere, poput subvencionisanja zamene starih automobila novim, energetski efikasnijim i ekološki prihvatljivijim.

U SAD je, uz to, zaduženost državnog sektora zamenila onu u privatnom sektoru, pa je ta zemlja na putu da zebeleži budžetski deficit od čak 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Tako dalje ne može", ocenio je Kaden, dodajući da će stanovnici zemalja u razvoju, poput Kine, morati od američkih potrošača preuzmu ulogu motora svetskog rasta. To se, medjutim, kako je ukazao, neće brzo dogoditi, pa će rast u narednih nekoliko godina biti možda nešto slabiji nego što je bio juče, ali možda i daleko stabilniji.

Funkcioner ECB je istakao i da će se situacija na tržištu rada još neko vreme pogorsavati. Kao razloge on je naveo uobičajeno zaostajanje tržista rada za privrednim oporavkom, ali i viškove kapaciteta u nekim sektorima. Medju tim sektorima on je naveo finansijski, automobilski, a u nekim zemljama i gradjevinski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.