Izvor: B92, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici Zastava oružja protestuju

Kragujevac -- Više stotina radnika fabrike Zastava oružje protestuje u Kragujevcu zbog toga što je država delom sprečila izvoz oružja.

Preko 50 radnika unelo je montažne krevete u svečani salon Skupštine, u nameri da protestuju sve dok država ne ispuni njihove zahteve. Oni zahtevaju da Vlada Srbije fabrici nadoknadi štetu od zabrane izvoza oružja u Jermeniju i Gruziju. Podsetimo, Vlada Srbije prihvatila je preporuku Ministarstva spoljnih poslova da se oružje ne izvozi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Jermeniju kako se ne bi "srpskim oružjem ubijali Rusi".

Vrednost izgubljenog posla je 2,55 miliona dolara. Radnici takođe traže realizaciju investicionog programa u iznosu od 279 miliona dinara, koji je Vlada trebalo da obezebdi, a nije.

Prvobitni plan kragujevačkih oružara bio je da oko 200 radnika boravi u prostorijama skupštine grada do ispunjenja zahteva, ali je posle dogovora s gradonačelnikom, u svečanom salonu ostalo 50 radnika.

Gradonačelnik pustio radnike

Radnicima u protestu se obratio i gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, koji je izjavio da su interesi te fabrike istovremeno i interesi grada, naglašavajući da što pre treba naći rešenje za novonastalu situaciju.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je agenciji Beta da je postignuti dogovor o ulasku radnika u zgradu Skupštine grada, gde će nastaviti protest, i da je to mnogo bolje rešenje nego da su oni ostali ispred zgrade gradskog parlamenta na temperaturi ispod nule.

Stevanović je rekao da lokalna vlast nije mogla da dozvoli da se radnici smrzavaju na zimskoj temperaturi, izrazivši uverenje da će Vlada Srbije naći hitna rešenja za pomoć kragujevačkoj vojnoj fabrici.

Predsednik Samostalnog sindikata "Zastava oružje" Jugoslav Ristić rekao je Beti da je zadovoljan zbog postignutog dogovora i što je na miran način radnicima omogućeno da "u zgradi svog gradskog parlamenta" izraze nezadovoljstvo zbog teškog položaja u kome se nalaze zaposleni i fabrika.

Ocenjujući odluku gradonačelnika Kragujevca da dozvoli ulazak oružara u zgradu gradskog parlamenta "dobrom", Ristić je naglasio da je na taj način izbegnuto veće uznemiravanje građana kao i eventualni sukob policije i radnika kragujevačke vojne fabrike.

Zgrada Skupštine bila zatvorena

Od 10 sati jutros vrata zgrade Skupštine Kragujevca bila su zatvorena, a na njima je istaknuto obaveštenje građanima da šalterske službe ne rade zbog posete ministra Slobodana Lalovića, koji je i funkcioner DSS-a.

U obaveštenju je navedeno da građani mogu da overavaju određena dokumenta u mesnim zajednicama dok šalterske službe ne prorade. Međutim, poseta Lalovića Skupštini grada Kragujevca danas je otkazana zbog protesta radnika.

Zgrada je bila zatvorena nešto više od sata za sve građane kao i za zaposlene u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje", ali je ponovo otvorena posle razgovora predstavnika Samostalnog sindikata te fabrike, predstavnika lokalne samouprave i kragujevačke policije.

Povodom protesta radnika "Zastava oružje" Slobodan Lalović je rekao da je taj problem grada Kragujevca, ali i celokupne domaće vojne indusrije, počeo uspešno da se rešava ulaskom Srbije u Partnerstvo za mir.

Demokratska stranka ocenila je skandaloznim zatvaranje zgrade Skupštine Kragujevca zbog posete Slobodana Lalovića. U saopštenju se navodi da je poseta ministra Lalovića još jedan dokaz zlupotrebe Nacionalnog investicionog plana u predizborne svrhe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.