Radnici Autosaobraćaja nastavljaju štrajk

Izvor: Studio B, 26.Jun.2012, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici "Autosaobraćaja" nastavljaju štrajk

Štrajkački odbor "Autosaobraćaja", čiji zaposleni od jutros blokiraju saobraćajnicu na ulazu u Kragujevac, odlučio je, posle razgovora za gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem, da nastavi generalni štrajk.

"Nastavljamo štrajk jer se obećanja koja nam je dao gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odnose samo na plate, a za ostale naše zahteve, kako je rekao, je nemoćan", objasnio je u izjavi novinarima predsednik štrajkačkog odbora Žarko Banović.

Gradonačelnik Stefanović je zaposlenima obećao da će do kraja ove sedmice biti organizovan izbor novog rukovodstva, kao i sredstva za isplatu minimalnih zarada do jeseni ove godine."Očekujem u oktobru rebalans budžeta nove vlade, kada bi trebalo da dobijete sredstva za isplatu otpremnina i to je ono što ja mogu da vam obećam", rekao je Stefanović štrajkačima.

Zaposleni u kragujevačkom "Autosaobraćaju" jutros su sa dvadesetak autobusa blokirali izlaz iz Kragujevca ka autoputu Beograd -Niš, kao i ulaz u grad iz tog pravca.Prema rečima Banovića, generalni štrajk se odvija uz poštovanje minimuma procesa rada od 30 odsto.

Banović je naveo da zaposleni traže isplatu zaostalih zarada, jer su poslednji put dobili samo prvi deo januarske plate, a zahtevaju i overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža.Pored toga, traže isplatu otpremnina za oko 200 radnika, od ukupno 530 koji su se dobrovoljno javili da napuste preduzeće, što im je, kako je rekao, obećao ministar ekonomije Nebojša Ćirić, 15. februara ove godine, kao i pronalazak strateškog partnera.

Zaposlenima u tom preduzeću zdravstvene knjižice nisu overene od 1. aprila, iako je "Autosaobraćaj", na osnovu odluke Vlade Srbije, u grupi od 50 preduzeća u restrukturiranju, čiji radnici imaju pravo na overu knjižice, mada nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.Na ulazu u Kragujevac s autoputa nema saobraćajnog zastoja, jer vozače saobraćajna policija usmerava na alternativne putne pravce.Radnici "Atosaobraćaja", koji obavlja međugradski i prigradski prevoz, drže u blokadi i glavnu autobusku stanicu, pa autoprevoznici putnike preuzimaju sa obližnjeg autobuskog stajališta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.