Izvor: Beta, 21.Sep.2011, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problematična održivost penzionog sistema

BEOGRAD, 21. septembra 2011. (Beta) - Stalni predstavnik misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Bogdan Lisovolik rekao je u sredu da penzije u Srbiji nisu realno velike, ali da su velike u odnosu na ekonomsku situaciju i ukazao da Srbija ima ozbiljnih problema sa održivošću penzionog sistema.

Kao osnovne probleme penzionog sistema u Srbiji Lisovolik je naveo velike troškove za isplatu penzija, mali broj zaposlenih u odnosu na broj penzionera, kao i slabu naplata doprinosa. On je naglasio da je potrebno motivisati ljude da što duže rade i povećati efiktivne godine radnog staža, što su zemlje Evropske unije već učinile.

Državna sekretarka u ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović navela je da oko 1,6 osiguranika finansira isplatu za jednog penzionera. Prema podacima resornog ministarstva u 2010. godini za ispaltu penzija utrošeno je 14,1 odsto bruto društevenog dohotka.

"Ne mogu se svi problemi rešiti podizanjem starosnih granica za penzionosanje, ili sličnim merama. Osnovni pravac za uanpredjenje penzionog sistema je poboljšanje prihoda i veći broj osiguranika", navela je Todović.

Direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević naveo je da zaključno sa krajem juna ove godine oko 51.700 poslodavaca nije obračunavalo i uplaćivalo doprinose u skladu sa zakonom i da je do kraja juna podneto oko 8.790 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

...

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.