Probijeni tuneli Šarani i Brđani

Izvor: Studio B, 09.Maj.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probijeni tuneli Šarani i Brđani

Na trasi auto puta Beograd- Južni Jadran danas je izvrseno probijanje dva tunela - Brđani i Šarani.

"Ovo je istorijski dan, dan pobede za nas, ali i za građevinare jer smo uspeli da probijemo dva tunela - Šarane i Brđane", izjavio je direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović.

On je precizirao da je tunel Brđani ukupne dužine 455 metara i napomenuo da je leva cev probijena 27. novembra prošle godine.

Tunel Šarani je, prema njegovim rečima, dužine >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 887 metara, a probijanje i leve cevi je veliki uspeh za Koridore.

"Na tunelu Golubac je, takođe, završen kompletan usek i očekujemo da uskoro radovi na njemu budu okončani", naveo je Đurović i podestio da je od ukupno pet tunela na deonici autoputa Ljig-Preljina tri završeno.

Đurović je najavio da će za mesec dana biti probijen još jedan tunel .

"Od ukupno 66 mostova izgrađeno je 49, a u ovoj godini očekujemo završetak još 17, koliko nam je ostalo. Kod Ljiga ćemo napraviti jednu mini-saobraćajnicu kako bi ova deonica autoputa bila u upotrebi naredne godine", kazao je on, dodajući da će deonica od Lajkovca do Ljiga i tunel Brančići biti izgrađeni do kraja 2017 godine.

Đurović kaže da je završena kompletna eksproprijacija zemljišta, koje se odnosi na kompaniju Azvirt.

"Zadatak je bio vrlo težak, jer smo imali nasleđenu ugovornu obavezu da u roku od šest meseci izvršimo isplatu, ali smo u saradnji sa Azvirtom i podizvođačima iznašli načine da radovi ne trpe", naveo je on.

Govoreći o problemima meštana Lalinaca koji se odnose na pristupne saobraćajnice, Đurović je izrazio uverenje da će oni uskoro biti rešeni.

"Mi smo obezbedili tamošnjim žiteljima pristupne puteve, međutim, konačno rešenje moraju naći Ministarstvo građevine i CIP, za šta su neophodna dodatna sredstva", kazao je on.

Đurović je naglasio da su Koridori na ovoj deonici auto-puta uštedeli 14,5 miliona evra.

Direktor Energoprojekta Stojan Čolakov kaže da radovi napreduju u skladu sa planom i programom uz pomoć Koridora i nadzor CIP-a.

"Sada nas očekuje betoniranje, budući da je teži deo posla završen", kazao je on novinarima.

Inače, na deonici auto-puta LJig-Preljina gradi se pet tunela - Šarani, Brđani, Savinac Golubac i Veliki Kik.

Gradnja ove deonice se finansira azerbejdžanskim kreditom od 300 miliona evra.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.