Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinut štrajk u Fabrici hartije

Beograd -- Posle 11 dana radnici Fabrike hartije prekinuli su štrajk glađu i dobrovoljno napustili fabričke prostorije.

Rukovodstvo fabrike se tek sada, prvi put od početka protesta obratilo medijima. 17 radnika odlučilo se na štrajk glađu da bi na taj način naterali rukovodstvo da im isplati zaostale zarade.

Iako im nisu ispunjeni zahtevi, radnici kažu da su se na prekid strajka glađu odlučili iz zdravstvenih razloga. Međutim, njihova uprava ocenjuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je štrajk bio pokušaj manipulacije malog broja radnika.

Rukovodstvo navodi da je reč o nameštenom protestu preko koga neko pokušava da hrvatska firma Pan Zagreb, koja je pre godinu dana postala većinski vlasnik, raskine ugovor sa fabrikom. Tako bi fabrika otišla u stečaj, a neko došao do vrlo atraktivnog prostora.

"Ovo je manipulacija delom radnika koji su podstakli štrajk glađu, iako 150 radnika to nije želelo, i pridavanje medijske pompe, iako je 10 radnika imalo iste uslove kao i ostali", smatra predsednik upravnog odbora Fabrike hartije Ivan Hren.

Svakom radniku se u proseku duguje između 8.000 i 12.000 evra za doprinose od prethodnih godina. Rukovodstvo tvrdi da je račun fabrike do juna prošle godine bio blokiran, tako da nije bilo moguće isplaćivati zarade, ali navodi da su počeli sa redovnim isplatama.

"Svaki radnik je primio dve plate u decembru i dve plate u januaru i ubuduće će svakog meseca po dve plate, to je negde od 22 do 25.000 svakog meseca, uključujući i radnike koji su u protestu", kaže direktor fabrike Ljubiša Arsić.

S druge strane, radnici kažu da su za prethodnih 14 meseci dobili svega pet minimalaca i da nema govora o tolikim zaradama.

Štrajkači su do daljnjeg suspendovani, a rukovodstvo im poručuje da zbog ovakvog protesta neće proći nekažnjeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.