Povećanje PDV-a na 22 odsto?

Izvor: S media, 30.Maj.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećanje PDV-a na 22 odsto?

Srbiji preti kriza javnog duga, zbog čega plate i penzije treba da se zamrznu do kraja ove i cele 2013. godine. Neophodna je poreska reforma smanjivanjem poreskog opterećenje na zarade, a da se istovremeno već za mesec dana poveća PDV na 22 odsto.

MMF prognozira rast srpske privrede, ali i cena

Ekonomski eksperti: Hoćemo li preživeti 2012?

Češka vlada usvojila veći PDV

Druga opcija je da se PDV poveća na 20 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali da se plate i penzije smanje za pet do šest odsto.

I u ovoj varijanti podrazumeva se smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa 65 na 54 odsto za svakih isplaćenih 100 dinara od januara naredne godine.

Ovo je predlog Fiskalnog saveta kao deo paketa mera fiskalne konsolidacije za period 2012–2016, koji je javnosti juče predstavljen. Predlog je, prema rečima Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta, u prethodna dva dana poslat novoizabranom predsedniku Republike i parlamentarnim strankama.

– Ukoliko se ništa ne preduzme javni dug će na kraju ove godine iznositi preko 55 odsto BDP-a. Fiskalni deficit će se povećati na preko šest odsto BDP-a, a biće potrebno 2,5 milijardi evra novog zaduživanja do kraja godine za finansiranje fiskalnog deficita i otplatu glavnice prethodnog zaduživanja. Odustajanje od štednje već u ovoj godini značiće krizu javnog duga, inflaciju, nekontrolisan pad dinara, pad zaposlenosti i standarda – rekao je Petrović uz ocenu da je mere moguće sprovesti i bez MMF-a, ali da će s njim biti lakše.

(Politika)

Foto: Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.