Potpuni kolaps: Nikada nije bilo mračnije

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 20:22

Potpuni kolaps: "Nikada nije bilo mračnije"

Raspoloženje u nemačkoj stanogradnji nikada nije bilo mračnije od kako ga uticajni ekonomski institut Ifo posmatra.

Indeks aktuelne poslovne klime u januaru se srozao sa već mizernih minus 59 na minus 59,9 poena, saopštio je institut u utorak.

Očekivanja su još gora, sa indeksom na minus 68,9 poena.

"Prognoza za naredne mesece je mračna", rekao je vođa istraživanja Klaus Volrabe.

Građevinci teško dobijaju nove poslove - na manjak ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalilo se više od polovine anketiranih firmi - ali se barem malo proredilo otkazivanje već primljenih.

To ipak još ne nagoveštava zaokret, malo verovatan pre promene nepovoljnih uslova, uključujući naduvane troškove gradnje i skupo finansiranje. Ifo sada procenjuje da će ove godine u Nemačkoj biti kompletirano samo oko 225.000 stambenih jedinica.

Ni prethodna procena, od 270.000 stanova i kuća, nije bila ni blizu cilja od 400.000 godišnje koji je po dolasku na vlast krajem 2021. zacrtala koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.