Poskupljenje struje tek 2010.

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljenje struje tek 2010.

Beograd -- Ako dođe do poboljšanja ekonomskih prilika kilovat-sat električne energije može poskupeti tek početkom 2010, kaže je Petar Škundrić, ministar energetike.

Cena daljinskog grejanja neće se osetnije menjati. Najviše za procenat inflacije, kaže ministar i dodaje da ni grejanje domaćinstava priključenih na gas neće poskupeti.

"Iako se gas sada kupuje po nižim cenama, do pojeftinjenja neće doći zbog velikih dugova „Srbijagasa” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastalih tokom prethodne grejne sezone zbog povećane razlike između kursa dinara i dolara" ,kaže Škundrić.

On dodaje da su toplane spremne za početak grejne sezone.

"Sa NIS-om je ugovorena isporuka 148.000 tona mazuta, a oko 30.000 je već dostavljeno „Beogradskim elektranama”. Očekuje se da i u toplane po Srbiji narednih dana stigne to gorivo. Najvažnije je da su toplane, posle uspešno završenih pregovora o isporuci mazuta, uštedele oko šest miliona evra, koliko bi ih koštale samo bankarske garancije koje je dobavljač prvobitno tražio da plate".

Ministar očekuje da će tokom predstojeće grejne sezone biti završena izgradnja prve faze Podzemnog skladišta „Banatski Dvor”, u koji će do zime biti utisnuto oko 300 miliona kubika gasa, tako da bi u slučaju nove krize Srbija mogla dnevno da povlači oko tri miliona kubika gasa u narednih nekoliko meseci. U

„Dvoru” je do sada deponovano oko 180 miliona kubika gasa. Ministar očekuje da će zajedničko preduzeće za gradnju podzemnog skladišta biti osnovano za dve nedelje ili tokom predstojeće posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva našoj zemlji. Vlada Srbije je na svojoj poslednjoj sednici usvojila predlog o imovini koju će „Srbijagas” uneti u ovu novu mešovitu firmu, bez čega do njenog osnivanja nije moglo da dođe.

Vrednost akcija NIS-a odrediće berza

Na pitanje kako se došlo do cene od 500 dinara po akciji NIS-a, ministar Škundrić pojašnjava, da je najavljene vrednosti paketa akcija svih javnih preduzeća 1.000 evra i da bi se to obećanje ispunilo neophodno je prikupiti četiri do pet milijardi evra. "To znači da bi od privatizacije pet javnih preduzeća i „Galenike” trebalo zaraditi oko 30 milijardi evra, a toliko nije dobijeno od svih društvenih preduzeća koja su do sada prodata. Akcije NIS-a su usitnjene da bi se lakše prodavale." Ministar pojašnjava da će berza pokazati koliko zaista vrede akcije NIS-a. On kaže da treba sačekati s njihovom prodajom.

Upitan da li će potpisati saglasnost za gradnju nove rafinerije u Smederevu, i da li je tačno da iza tog projekta stoji jedan kontroverzni biznismen, Škundrić kaže da Ministarstvo energetike ne utvrđuje poreklo novca. Ako budu ispunjeni zakonski uslovi i zadovoljeni ekološki standardi, on će staviti paraf na taj posao vredan 250 miliona dolara.

Škundrić ne misli da bi nova rafinerija mogla biti konkurent postojećim NIS-ovim kapacitetima, jer je reč o rafineriji koja bi trebalo da proizvodi gorivo „evro osam” i kerozin, kao i da bi kapaciteti smederevske rafinerije dostigli jedva petinu NIS-ovih postrojenja.

Ukoliko i „Ernst i Jang”, novi revizor za NIS, potvrdi da je kompanija lane poslovala s gubitkom, taj minus će biti pokriven iz tekućeg poslovanja.

"Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora s „Gaspromnjeftom” država nije imala obavezu da prošlu godinu završi s dobitkom, iako se to očekivalo. Međutim, zbog prošlogodišnjeg enormnog skoka cene nafte to se nije dogodilo.

Dividende su podeljene za 2007. a ne za 2008. godinu. Na opasku da je prethodni revizor KPMG potvrdio da NIS u poslednje tri godine nije poslovao s dobitkom, aktuelni ministar kaže da su dividende za 2007. godinu isplaćene na osnovu tada utvrđenog završnog računa i rezultata poslovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.