Izvor: B92, 19.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portal za javne nabavke

Beograd -- Uprava za javne nabavke pokrenula je u februaru specijalizovani internet portal za oglašavanje javnih nabavki, koji bi trebalo da spreči korupciju.

Elektronska državna uprava, koja građanima omogućava da putem interneta dođu do važnih dokumenata, kao što su izvodi i potvrde, u razvijenim zemljama široko je rasprostranjena. U Srbiji je ovaj vid komunikacije između državnih organa i građana u povoju.

Osim uštede vremena i novca, specijalizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portal omogućiće građanima uvid u sektor javnih nabavki i tendera, u kojima su do sada uglavnom učestvovali samo naručilac i ponuđač, što je stvaralo mogućnost za korupciju.

"Tender onda može da bude potpuno neregularan i dogovoren unapred, ali pošto niko nema uvid u to i niko se ne žali može da prođe kao takav. Ovako će unapred svako ko kad raspisuje tender znati da će ta dokumenta biti izložena uvidu javnosti, i to će imati, po iskustvu drugih tranzitornih zemalja, značajan odvraćajući preventivni efekat", rekao je Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

Važeći Zakon o javnim nabavkama ne obavezuje naručioce i ponuđače da koriste portal koji je dostupan svima.

Novi zakon, nakon čijeg usvajanja će ovaj vid oglašavanja tendera biti obavezan, već je u skupštinskoj proceduri.

Međutim, iz do sada nepoznatih razloga skinut je sa dnevnog reda za glasanje u Skupštini.

"Novim Zakonom o javnim nabavkama to se uvodi kao obaveza da se objavljuje na portalu. Zbog toga je jako važno da on bude što pre usvojen, jer bez toga portal će imati verovatno mali broj dokumenata objavljenih, a možda tu i leži odgovor zašto zakon se relativno sporo i usvaja, jer svakako da nisu mnogi radi da im se vide i razotkriju tenderi, odnosno da se omogući uvid javnosti u te postupke koji oni sprovode", rekao je Jovanović.

U Beogradu se u ponedeljak, u organizaciji "Danas konferens centra", održava konferencija na temu primene informacionih tehnologija u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi u cilju njihove efikasnosti i smanjenja troškova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.