Porasla industrijska proizvodnja

Izvor: B92, 17.Avg.2023, 16:08

Porasla industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja u Evrozoni je u junu mesečno porasla za 0,5 odsto, saopštio je danas Evrostat.

Ovaj rezultat je iznenadio tržišta koja su prognozirala pad proizvodnje za 0,1 odsto u odnosu na maj, a njemu je najviše doprineo rast u oblasti proizvodnje energije - za 0,5 odsto.

Industrijska proizvodnja je mesečno najviše porasla u Irskoj - za 13,1 odsto, Danskoj - 6,3 odsto, i Litvaniji - 3,2 odsto, a najviše pala u Švedskoj - za 5,3 odsto, Finskoj i Malti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - po 3,3 odsto, i Belgiji - 3,0 odsto.

Na godišnjem nivou je industrijska proizvodnja u evrozoni pala za 1,2 odsto u odnosu na lanjski jun, dok su stručnjaci predviđali mnogo veći pad od 4,2 odsto.

Industrijska proizvodnja je međugodišnje najviše pala u Estoniji - za 12,7 odsto, Bugarskoj - 9,3 odsto, i Belgiji - 7,6 odsto, a najviše porasla u Danskoj - za 12,3 odsto, Irskoj - 8,3 odsto, i Slovačkoj - 3,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.